Nevíte, co s dýní?
Máte pocit, že už jste z dýně zkusili úplně všechno? A co takhle salát? Bramborový salát miluje každý a dýně svou chutí brambory stokrát předčí. Šťavnatý pečený celer a aromatický ořechový olej tohle výborné podzimní jídlo ale posunou ještě mnohem výš :)
Suroviny – podle hladu a počtu osob
dýně Hokkaidó a bulvový celer
- v poměru 1:1
vejce na tvrdo
pórek
kyselé okurky
sůl, pepř, mletá paprika
ořechový olej
Dýni uvaříme pár minut v páře, aby zůstala „al dente“.
Celer oloupeme, nakrájíme na hranolky nebo kostičky, osolíme a okořeníme podle vlastní chuti – já dala pouze pepř a mletou papriku.
Polijeme olejem nebo rozpuštěným máslem a upečeme v troubě cca 30 minut do hněda.
Hotovou dýni si nakrájíme na kostky..
nasekáme pórek a kyselé okurky..
a vše smícháme s uvařenými nastrouhanými vajíčky.
Množství a poměr těchto surovin volte podle toho, jak vám chutnají – vzpomeňte si na přípravu vánočního bramborového salátu a řiďte se svým instinktem.
Celer se nám mezitím dopekl a je krásně zlatohnědý :)
nakrájíme ho tedy stejně jako dýni a přimícháme k ostatním surovinám. Polijeme ořechovým olejem...
Ochutnáme a můžeme dosolit, dopepřit či dokyselit. Poté salát necháme vychladnout v lednici alespoň pár hodin-chutě se rozleží a bude ještě lepší.