Mých top 5 koření a bylinek současnosti

Napsal Táňa (») v pondělí 27. 5. 2019 v kategorii Suroviny, přečteno: 798×
img-20180222-135923.jpg

Tak schválně – kterých 5 bylinek nebo koření jste použili minulý týden? Že nejspíš žádné? Velká škoda! Bylinky a koření jsou totiž tím, co činí z dobrého jídla skvělé a ze skvělého nezapomenutelné. Doteď si vzpomínám, jak jsem se po prázdninách v Řecku v Praze naběhala, abych sehnala „tu pravou“ směs koření na řeckou musaku a mohla si tohle úžasné, voňavé a návykové jídlo vytvořit doma přesně tak, jak to dělají Řekové. (Nápověda: Bez skořice, jalovce a muškátového oříšku to bude prostě jen "zapečené mleté maso..") Bylinky a koření Vám navíc umožní vařit a jíst mnohem zdravěji – možná totiž zjistíte, že se nepotřebujete přecpávat pšeničnou pizzou, protože to, co Vám na té pizze tak chutná, není mouka, ale oregano :)

 

Oregano

A oreganem tedy rovnou začneme – v poslední době jsem si tuhle bylinku neskutečně oblíbila a Vám doporučuji totéž :) Je totiž úžasně zdravá a pomáhá dobrému trávení! Většina z nás má oregano spojených s italskou kuchyní – je nepostradalné v celé řadě receptů na pizzu, špagety, rizota a saláty. Fakt ovšem je, že téměř cokoli, co ochutíte spojením rajčata + oregano, voní a chutná naprosto magicky :) I takové „obyčejné“ pečené kuře, které je mimochodem téměř vždycky úžasné, se přidáním rajčatové omáčky s hrstí oregana změní na lahůdku jako z italské restaurace – a pokud tuto směs dáte pro změnu na středomořskou zeleninu typu cukety, lilky nebo třeba masité portobello žampiony, možná si u jídla budete naopak říkat, že ta zelenina je snad lepší věc než maso :D

A tip pro extra líné – tato kombinace báječně funguje i jako polévka! Jednoduše povařte ve vývaru půl kila čerstvých rajčat, trochu hustého rajčatového protlaku a štědrou dávku oregana – směs rozmixujte na hladký krém a máte polévku, kterou bude milovat celá rodina :) (Zde na snímku ještě s rozšlehaným vajíčkem pro větší sytivost :) )

Dsc0291_2

Kopr

Koprovka? Úžasná věc! Ovšem možnosti využití této výrazné aromatické bylinky jsou mnohem širší – už jste ji vykoušeli v báječném spojení s lososem a čerstvým sýrem? Pokud ne, neváhejte to co nejdříve napravit, protože nevíte, o co přicházíte :) Ten nejjednodušší způsob, jak si tuhle kombinaci vychutnat, je smíchat 100 g sýra Cottage, 50 g nakrájeného uzeného lososa a lžičku sušeného kopru a nechat pořádně vychladit. Směs můžeme jíst samotnou jako salát, dávat na chlebíčky nebo zeleninu – vždycky chutná fantasticky :)P6160067_2

Estragon

Estragon v supermarketu neseženete – musíte se za ním vypravit do zdravé výživy, na farmářské trhy, do speciálních obchodů s kořením nebo na eshop. Ovšem jakmile ho jednou ochutnáte, zřejmě ho jen tak kupovat nepřestanete :) Je totiž neskutečně dobrý, neskutečně voňavý a jaksi.. návykový? Ano, nebojím se říct, že je! Nic totiž neprovoní třeba drůbeží maso tak krásně jako právě tato francouzská bylinka, stejně tak skvělý je k rybě vařené v páře, k zelenině, do vajíčkových a sýrových pomazánek, do krémových polévek,.. Jeho chuť je velmi jemná, ale doopravdy nezaměnitelná. To prostě musíte vyzkoušet :)! Uvařte si třeba tento úžasný celerový krém s estragonem - kam se hrabe bramboračka!Pc080109_2

Bazalka

Kam oregano, tam i bazalka? Sice se dají obě bylinky zkombinovat, ale osobně si vždy vyberu buď jedno nebo druhé, a to nechám vyniknout samostatně. Stejně tak nakládám i s bazalkou, kterou mi přijde škoda přebíjet čímkoliv dalším. Vyzkoušejte třeba můj recept na cizrnový salát s balkánským sýrem a bazalkou, uvařte si cuketové nudle a ochuťte je bazalkou a modrým sýrem nebo s ní zkuste poprášit třeba pečené žampiony.. Je vážně skvělá!

Dsc0182_3

Badyán

Badyán je takové moje eso v rukávu :) Když se to s ním přežene, výsledný pokrm se nedá jíst, ale když ho dáte tu správnou špetku třeba do červené rýže..Dsc0161_3

...k pečenému vepřovému nebo hovězímu masu nebo do „divokého“ guláše s tmavým základem – lidé Vám za to jídlo urvou ruce :) Nevěřte mi – vyzkoušejte to! Za mě je badyán jedno z nejméně používaných a nejvíce podceňovaných koření – většina z nás si ho spojí maximálně s vánočním svařákem, což je velká škoda. Tohle koření totiž umí naprosté divy – zkuste třeba tento můj recept na badyánový guláš a určitě mi dáte rádi za pravdu!

Líbil se Vám článek? Spoustu dalších tipů, receptů a rad, najdete v mé knize Závislá na čokoládě! Od závislosti na sladkostech po lásku ke skutečnému jídlu :) 

Zavisla-na-sladkostech_10

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a deset