Naprosto dokonalý a jednoduchý salát do krabičky, který si můžete vychutnat jako osvěžující a zdravý oběd, svačinku nebo večeři :) Krásně zasytí, dodá vám spoustu bílkovin, tuků a vlákniny. Spojení pikantního sýra, jemné cizrny a bazalky si okamžitě zamilujete - a věřte, že na sladké pak nebudete mít ani pomyšlení!
Suroviny pro 2 osoby:
200 g uvařené cizrny - nebo 1 plechovka sterilované
2 vejce natvrdo
100 g slaného sýra balkánského typu
150 g listového špenátu
sůl, sušená bazalka podle chuti
Nespornou výhodou tohoto salátu je, že jej máte připravený raz dva - nevýhodou je ovšem to, že opravdu dokonale chutná hlavně tehdy, je-li pořádně vychazený. Jenže kdo to má vydržet na takovou dobrotu čekat :)? Doporučuji jej tedy připravovat večer a nechat rozležet v lednici přes noc - tím se zbavíte pokušení jej spořádat okamžitě :) A jak tedy na to?
Listový špenát rozmrazíme, máme-li čerstvý, pak jej omyjeme a necháme okapat. Vejce vařená natvrdo nastrouháme do misky, stejně tak nastrouháme sýr. Používám buď balkán, fetu nebo tento vynikající řecký sýr z Lidlu:
Směs rozmačkáme vidličkou, přidáme špenát a cizrnu a vše promícháme. Podle chuti dosolíme a přidáme lžičku sušené bazalky. Necháme vychladit alespoň dvě hodiny, ale ideálně do druhého dne.
Nutriční informace:
Bez cukru: ANO
Bez lepku: ANO
Bez mléka: NE
Glykemický index:
GI tohoto salátu je velmi nízký, jediné sacharidy zde v podstatě pochází z cizrny, které je použito pouze malé množství - 50 g na porci. Cizrnu řadí někteří mezi bílkoviny, já ji sice považuji za přílohu, ale naprosto bezpečnou a nezvyšující krevní cukr. Jde o jídlo velmi syté, které si můžete bez obav dopřát naprosto kdykoliv. A navíc - opravdu výborně chutná :)