Lněné semínko je takový malý zázrak. Obsahuje spoustu nezbytných omega-3 mastných kyselin, snižuje hladinu cholesterolu a podporuje trávení. Dále je plné vlákniny a draslíku, příznivě ovlivňuje hladiny hormonů v těle a zlepšuje stav vlasů a nehtů – podává se dokonce i zvířatům pro lesklou srst :-)
Důležité je semínko před konzumací umlít nebo nadrtit, semínka vcelku údajně neumí náš organismus správně strávit.
Lněná semínka mají navíc jednu skvělou vlastnost, která se vám při vaření může hodit. Při kontaktu s vodou totiž začnou vylučovat slizovité látky, které dokážou udržet hmotu pohromadě. V jídle díky tomu mohou působit jako pojivo a nahradit tak vajíčko nebo želatinu.
Lněná semínka jsou běžně k dostání, 500 g stojí asi 25 Kč.
Lněné semínko používám v těchto receptech: