Není sýr jako sýr..
Kdo někdy ochutnal cheesecake, ví, že chuti tohohle dezertu se vyrovná jen máloco. U nás se sice zatím moc neujal, v zahraničí je však tak populární, že na něj vznikají miliony variant – čokoládový cheesecake, dýňový, jahodový, karamelový, cheesecake s burákovým máslem, s ořechy i s mrkví..
Proč by tedy nemohl být cheesecake z tofu? Z tohohle takzvaného "sojového sýra" se dá díky jeho neutrální chuti vykouzlit kde co. Abych to uvedla na pravou míru - já velký fanoušek soji nejsem :) Ač někteří příznivci takzvané „zdravé výživy“ na ni nedají dopustit, ve skutečnosti je to dost rozporuplná potravina a s její konzumací by se to nemělo vůbec přehánět. Tofu má ovšem tak široké možnosti použití, že by byla škoda se mu v kuchyni úplně vyhýbat.
Pro zachování původní receptury na cheesecake jsem zde tofu doplnila báječným krémovým sýrem ricotta, pravou vanilkou a citronovou šťávou. Aby však byl recept bez lepku, podkladová vrstva je opět celkem netradiční :-)
Suroviny na formu 14x24 cm:
200 g tofu natural
200 g sýra ricotta
2 vejce
4 lžíce lněných semínek
4 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce vlašských ořechů
2 lžíce strouhaného kokosu
1 vanilkový lusk
1 citron
stevie nebo cukr
Lněná a slunečnicová semínka namočíme na 4 hodiny do vody. Poté je přesuneme i s vodou do mixéru, přidáme vlašské ořechy a kokos a vše umixujeme na hustou hladkou hmotu - trvá to asi 2 minuty. Do směsi zašleháme 1 bílek a takto připravené „těsto“ vylijeme do formy vyložené pečicím papírem.
Nyní dáme do mixéru tofu, sýr a 4 odměrky stevie. Přidáme šťávu z 1 citronu a vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku. Všechno rozmixujeme dohladka, v případě potřeby ředíme vodou, aby nebyla směs díky tofu hrudkovitá. Nakonec přidáme zbylý žloutek a 1 celé vejce a lehce zamícháme. Nalijeme na spodní vrstvu, ozdobíme vanilkovým luskem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 oC asi 40 minut – dokud nezačnou okraje začnou lehce zlátnout.
I když cheesecake úžasně voní a je těžké se na něj hned nevrhnout, v tomto kroku budeme ctít správný postup při jeho výrobě – necháme jej tedy zchladnout při pokojové teplotě a potom uložíme minimálně na 4 hodiny do lednice, nejlépe však přes noc.
Důkladně zchlazený cheesecake pomocí nože opatrně vyndáme z formy...
.. a pak už si jen pochutnáváme.
Verdikt: Cheesecake to tak úplně není, ale chutná naprosto skvěle :) Není příliš sladký, komu to nevyhovuje, doporučuji přisladit více, popř. po upečení poprášit cukrem nebo dát nahoru ještě nějakou sladkou polevu. Spodní oříšková vrstva sklidila chválu – prý dokonce chutná jako chalva :)