Arašídové máslo

Napsal Táňa (») v neděli 27. 3. 2011 v kategorii Pomazánky, omáčky, přečteno: 3800×
peanut-butter-dog.jpg

Co mají rádi nejen v Americe...

Arašídové máslo jsem poprvé ochutnala v USA a vypěstovala jsem si na něm slušnou závislost. I v Česku už jej dnes seženete téměř ve všech supermarketech. Většinou je ale přislazované a ta sladko-slaná chuť mi nikdy tak úplně nesedla.

Skippy

Pravé arašídové máslo se totiž má skládat pouze z pražených buráků a případně špetky soli.

Takové máslo si můžete vyrobit i doma, jediné, co k tomu potřebujete, je dostatečně silný mixér. Ideální je, aby měl alespoň 7000 otáček. Pokud takový robot doma nemáte, radši tenhle recept ani nezkoušejte - pouze rozdrtíte ořechy na prach a mixér spálíte :-) Ovšem i pokud výkonný mixér máte a do přípravy se pustíte, buďte při výrobě trpěliví - máslo je potřeba často stírat a mixér nechávat odpočnout, aby se nepřehřál. Výsledkem bude jemný hladký krém, tak jako to vidíte na mém obrázku: P3271023-2

Krém můžete mít ve skleničce při pokojové teplotě - nekazí se, i když delším skladováním trochu ztrácí na chuti.

Máslo ale samozřejmě nemusí být jenom burákové, snadno je vyrobíte i z jakýchkoli jiných ořechů. Stačí je nasucho opražit na pánvi a pak ještě zatepla rozdrtit na kaši – než se z nich začne uvolňovat olej, trvá to většinou jen pár minut. Nejsnadnější je máslo z para ořechů, obsahují totiž velké množství tuku a příprava  je tak velmi rychlá.

Kvalitní a chuťově vynikající máslo z para oříšků zn. Nutspread se dá koupit zde:

http://www.nutspread.cz/products/a100-krem-z-para-orisku/

Báječná i lehce přislazená verze:

http://www.nutspread.cz/products/a100-krem-z-para-orisku-s-trtinovym-cukrem1/

Burákové i jakékoliv jiné ořechové máslo má vynikající jemnou chuť a je silně návykové.Fat-american

Navzdory své ale pověsti není nezdravé - zásobí vás zdravými tuky, rostlinnými bílkovinami, vitamíny B1 a B3, fosforem a hořčíkem. Můžete si ho namazat na chleba nebo rohlík, používat ho do omáček, do salátů i do zmrzliny. Přiznám se ale, že já si nejčastěji vystačím jen se skleničkou másla a velkou lžící. V jednoduchosti je síla :o)Girl-and-peanut-butter

Skutečně kvalitní arašídové máslo značky Nutspread bez cukru, soli a dalších zbytečností si pak můžete rovnou objednat zde:

http://www.nutspread.cz/products/a100-arasidovy-krem-bez-cukru/

Máte-li rádi sladší věci, vyzkoušejte i mírně přislazenou variantu - Nutspread arašídové máslo s 10% třtinového cukru. Obě verze mají něco do sebe:

http://www.nutspread.cz/products/a100-arasidovy-krem-s-trtinovym-cukrem/

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Táňa | 18.5.2013 22:11
děkuji za milý koment. Máš pravdu, oříšková másla jsou úžasná, skvěle zasytí a vylepší jakékoli jídlo. To mandlové mi taky moc nejelo, přišlo mi takové bez chuti, zato teď mám v lednici domácí lískooříškové a to je jiná smile Jen je třeba to nepřehánět jen s ořechy a jíst taky tuky z ryb - obsahují nezbytné omega 3 kyseliny, které právě v peanut butter nenajdeš smile Měj se pěkně.. T.
janeeS z IP 82.100.0.*** | 18.5.2013 17:29
Oříškové másla jsou výborné, také je dělávám a musím dát za pravdu, že jsou i zdraví prospěšné. Obsahují mnoho tuků ale těch dobrých, správných a pro tělo potřebných. Já si dělávám burákové máslo a to nemá v koupených konkurenci. Zkoušela jsem i z opražených mandlí ale to mi moc nechutalo, ale je také možné že jsem je opražila až moc smile Jinak máš moc pěkný blog smile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a tři