Arašídové máslo

Napsal Táňa (») v neděli 27. 3. 2011 v kategorii Pomazánky, omáčky, přečteno: 3800×
peanut-butter-dog.jpg

Co mají rádi nejen v Americe...

Arašídové máslo jsem poprvé ochutnala v USA a vypěstovala jsem si na něm slušnou závislost. I v Česku už jej dnes seženete téměř ve všech supermarketech. Většinou je ale přislazované a ta sladko-slaná chuť mi nikdy tak úplně nesedla.

Skippy

Pravé arašídové máslo se totiž má skládat pouze z pražených buráků a případně špetky soli.

Takové máslo si můžete vyrobit i doma, jediné, co k tomu potřebujete, je dostatečně silný mixér. Ideální je, aby měl alespoň 7000 otáček. Pokud takový robot doma nemáte, radši tenhle recept ani nezkoušejte - pouze rozdrtíte ořechy na prach a mixér spálíte :-) Ovšem i pokud výkonný mixér máte a do přípravy se pustíte, buďte při výrobě trpěliví - máslo je potřeba často stírat a mixér nechávat odpočnout, aby se nepřehřál. Výsledkem bude jemný hladký krém, tak jako to vidíte na mém obrázku: P3271023-2

Krém můžete mít ve skleničce při pokojové teplotě - nekazí se, i když delším skladováním trochu ztrácí na chuti.

Máslo ale samozřejmě nemusí být jenom burákové, snadno je vyrobíte i z jakýchkoli jiných ořechů. Stačí je nasucho opražit na pánvi a pak ještě zatepla rozdrtit na kaši – než se z nich začne uvolňovat olej, trvá to většinou jen pár minut. Nejsnadnější je máslo z para ořechů, obsahují totiž velké množství tuku a příprava  je tak velmi rychlá.

Kvalitní a chuťově vynikající máslo z para oříšků zn. Nutspread se dá koupit zde:

http://www.nutspread.cz/products/a100-krem-z-para-orisku/

Báječná i lehce přislazená verze:

http://www.nutspread.cz/products/a100-krem-z-para-orisku-s-trtinovym-cukrem1/

Burákové i jakékoliv jiné ořechové máslo má vynikající jemnou chuť a je silně návykové.Fat-american

Navzdory své ale pověsti není nezdravé - zásobí vás zdravými tuky, rostlinnými bílkovinami, vitamíny B1 a B3, fosforem a hořčíkem. Můžete si ho namazat na chleba nebo rohlík, používat ho do omáček, do salátů i do zmrzliny. Přiznám se ale, že já si nejčastěji vystačím jen se skleničkou másla a velkou lžící. V jednoduchosti je síla :o)Girl-and-peanut-butter

Skutečně kvalitní arašídové máslo značky Nutspread bez cukru, soli a dalších zbytečností si pak můžete rovnou objednat zde:

http://www.nutspread.cz/products/a100-arasidovy-krem-bez-cukru/

Máte-li rádi sladší věci, vyzkoušejte i mírně přislazenou variantu - Nutspread arašídové máslo s 10% třtinového cukru. Obě verze mají něco do sebe:

http://www.nutspread.cz/products/a100-arasidovy-krem-s-trtinovym-cukrem/

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
janeeS z IP 82.100.0.*** | 18.5.2013 17:29
Oříškové másla jsou výborné, také je dělávám a musím dát za pravdu, že jsou i zdraví prospěšné. Obsahují mnoho tuků ale těch dobrých, správných a pro tělo potřebných. Já si dělávám burákové máslo a to nemá v koupených konkurenci. Zkoušela jsem i z opražených mandlí ale to mi moc nechutalo, ale je také možné že jsem je opražila až moc smile Jinak máš moc pěkný blog smile
Táňa | 18.5.2013 22:11
děkuji za milý koment. Máš pravdu, oříšková másla jsou úžasná, skvěle zasytí a vylepší jakékoli jídlo. To mandlové mi taky moc nejelo, přišlo mi takové bez chuti, zato teď mám v lednici domácí lískooříškové a to je jiná smile Jen je třeba to nepřehánět jen s ořechy a jíst taky tuky z ryb - obsahují nezbytné omega 3 kyseliny, které právě v peanut butter nenajdeš smile Měj se pěkně.. T.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a jedna