Zapomeňte na jídelnu!
Špenátová polévka je jedním z nejhorších postrachů školních jídelen. Přirovnání k „vodníkovu spermatu“ určitě nevzniklo jen tak náhodou, ve většině případů tato polévka opravdu strašně vypadala a ještě hůř chutnala. Zkuste na to zapomenout! Kokosové mléko, pikantní klobása a zajímavá kombinace voňavého koření vás přesvědčí, že i takovéhle jídlo může být naprosto úžasné..
Suroviny pro 2 osoby:
450 g mraženého špenátového protlaku
100 g mraženého hrášku
200 ml kokosového mléka
1 nožička kvalitní klobásy
1 stonek řapíkatého celeru
4 stroužky česneku
kmín, bazalka, kari, chilli
sůl, pepř
Řapíkatý celer nakrájíme na kostičky a orestujeme na lžičce kokosového oleje.
Přidáme na kousky nakrájenou klobásu a všechno koření: 1 lžičku kmínu, 1 lžíci kari a bazalky a špetku mletého chilli – množství si přizpůsobíme podle toho, jak moc pikantní chceme polévku mít. Čím ostřejší, tím víc nás v těchto mrazech zahřeje :-) Osolíme, opepříme a vše asi 3 minuty společně restujeme.
Přilijeme 200 ml kokosového mléka a asi 0,5 litru vody. Směs přiklopíme pokličkou, přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
Po 20 minutách vypneme plotnu a do polévky zavaříme ještě 4 stroužky rozetřeného česneku. Ponorným mixérem polévku částečně rozmixujeme do požadované hustoty.
Doporučuji nemixovat úplně dohladka – polévka je hezčí i chutnější s velkými kousky hrášku a klobásy :-)
Polévka je výborná i druhý den, bohužel špenát opakovaným ohříváním rychle ztrácí barvu. Na chuti to ale polévce nic neubírá, naopak - tím, že se rozleží všechny přísady a koření, je druhý den ještě ostřejší a pikantnější.
Určitě zachutná i vám. Špenát a kari je skvělá kombinace - na břečku z jídelny plnou mouky už si určitě ani nevzpomenete :-)