Zdravě, chutně, barevně :-)
A máme tu další výtečný oběd plný zeleniny. Využijte letní úrodu i ceny v obchodech - dýňová sezóna je v plném proudu a levněji už nebude :) A nezapomeňte, že i k té dýni to chce nějaký kus masa, jinak vám zase brzo vyhládne. Po několika receptech z hovězího tu teď máme konečně obměnu - králíka... Ač už pár let vegetarián nejsem, tohohle zvířete mi bylo vážně líto :/
Naporcovaný kus masa v obchodě vypadá přece jenom trošku méně reálně. No, raději se soustřeďme na pozitiva - králičí maso je libové a velmi zdravé. Má údajně ze všech mas nejméně cholesterolu, v kombinaci se zeleninou tak jde o vyloženě dietní oběd vhodný naprosto pro každého. Z koření jsem použila tzv. "divoké" a na podlití červené víno, které se s tímto kořením krásně doplňuje.
Suroviny:
1 králík z domácího chovu :-)
1 bílá + 1 červená cibule
4 stroužky česneku
4 brambory
400 g dýně Hokkaido
cukety, lilky, žampiony, pórek
1 dcl suchého červeného vína
tymián, hřebíček, jalovec
sůl, pepř, kmín
olej
Zeleninu si nakrájíme a posolíme, aby pustila šťávu. Králíka potřeme olejem, dáme do pekáče a posypeme solí, pepřem, jalovcem, tymiánem a hřebíčkem. Přidáme brambory, které okmínujeme a vše zasypeme nakrájeným česnekem a bílou cibulí. Podlijeme cca 1 decí červeného vína a 1 decí vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 225 stupňů a pečeme 1 hodinu.
Po hodině pečení králíka otočíme a přidáme k němu veškerou nakrájenou zeleninu. Jelikož dýně bylo málo, přidala jsem na kostky nakrájenou cuketu, lilky a žampiony a na dochucení proužky pórku a červené cibule. Vše promícháme
a pečeme ještě cca 30 minut, dokud není zelenina měkká a králík krásně zlatavý.
A takhle krásně to vypadá na talíři...