Kari opět jinak - tentokrát se špenátem
Veškerá asijská jídla, která kombinují kari koření s krémovým kokosovým mlékem, jsou sama o sobě výborná - ne náhodou se thajské kari umístilo na prvním místě mezi top 50 jídly na světě :-) Pokud však k této lahodné kombinaci namísto rýže ještě přidáte listový špenát a trošku příjemně sladké mrkve, výsledné jídlo bude o něco zdravější a troufám si říct, že i zajímavější. Tak jen do toho – špenát si s kari výborně rozumí, není se čeho bát...
Suroviny pro 4 osoby:
500 g krůtího masa
500 g listového špenátu
1 cuketa
1 mrkev
1 červená cibule
2 stroužky česneku
200 ml kokosového mléka
šťáva z půlky citronu
sůl, pepř, česnek, kari
Maso a cibuli nakrájíme..
cuketu a mrkvičku si nastrouháme nadrobno. Na kokosovém oleji nejprve zpěníme cibuli,
po chvíli přidáme nastrouhanou mrkev
a cca po dvou minutách i maso. Vše bohatě zasypeme kari kořením a zprudka restujeme, aby se maso zatáhlo. Poté přiměřeně osolíme, opepříme, zalijeme kokosovým mlékem, citrónovou šťávou a necháme asi 10 minut zvolna pod pokličkou dusit.
Po této době přidáme na nudličky nastrouhanou cuketu..
a nakonec listový špenát. Samozřejmě je jednodušší naházet do hrnce všechnu zeleninu naráz, kratší doba přípravy však zelenině přece jenom svědčí víc. Vše společně vaříme ještě asi 5 minut, pokud se nám omáčka zdá příliš řídká, můžeme přidat lžíci strouhaného lněného semínka. Osobně jej přidávám téměř do každého jídla – na chuti nic nepokazí a našemu zdraví jedině prospěje. Jakmile má jídlo pro nás uspokojivou hustotu a konzistenci :), sporák vypneme a přidáme 2 utřené česneky (nebo i víc, ale ať z toho jídla něco máte...). Necháme chvíli „dojít“ a rozležet a servírujeme..
Jídlo je opravdu výborné, lehce pálivé, lehce nasládlé a velmi zdravé. Určitě si tuto kari-kokosovo-mrkvovou omáčku oblíbíte..