Exotická krůtí směs - pro milovníky pálivých jídel

Napsal Táňa (») v neděli 14. 8. 2011 v kategorii Maso, přečteno: 2114×
p8131032.jpg

Dýně jsou tady :)!!!

Konečně začala dýňová sezona – pro mě osobně to znamená, že několik následujících měsíců se jen těžko donutím vařit z něčeho jiného :-) Jak už jsem zmínila tady, dýně je úžasně tvárná surovina, s kterou si můžete v kuchyni opravdu vyhrát. A ta chuť :)!

Nyní si ukážeme, že dýně se skvěle hodí dokonce i do ostrých jídel – tentokrát doplní pálivou vietnamskou směs s krůtím masem a červenými fazolemi. Tohle jídlo je jemné a zároveň pikantní, hraje všemi barvami a navíc je nabité bílkovinami. Vyzkoušejte!

Suroviny pro 4 osoby:

500 g krůtího masa

500 g dýně

200 g červených fazolí

200 ml kokosového mléka

2 lžíce strouhaného kokosu

1 lžíce červené kari pasty

olej na smažení

Příprava jídla je velice jednoduchá, jenom kvůli fazolím trošku zdlouhavá.

Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je v nové vodě uvaříme do měkka – trvá to asi 40 minut. (V nouzi lze samozřejmě použít fazole z plechovky. Ale přece jen.. čím méně éček, tím lépe :-) )

Připravíme si dýni – můžeme použít jakýkoliv druh. Nejchutnější je podle mě hokkaido, v tomto receptu jsem však měla obyčejnou dýni gigant a taky byla výborná. Jelikož byla dýně mladá a čerstvá, ani jsem slupku neloupala, nebylo to nutné. Dýni tedy omyjeme a nakrájíme na kostičky, totéž uděláme s masem. V pánvi rozpálíme olej, přidáme kari pastu a minutku smažíme. Přidáme krůtí maso a cca 3 minuty opékáme ze všech stran.P8131018

Poté do pánve vložíme kostky dýně a strouhaný kokos a vše zalijeme kokosovým mlékem. Přikryjeme pokličkou a necháme cca 15 minut dusit.

P8131023

Po 15 minutách, kdy je maso i dýně téměř měkká, pokličku sundáme a vaříme ještě 5 minut bez přikrytí, aby se voda vyvařila. Pak směs částečně rozmixujeme tyčovým mixérem – omáčka tak získá hustější konzistenci. Nakonec přidáme uvařené a okapané červené fazole a krátce prohřejeme.

P8131027

A můžeme dlabat :) Jídlo je opravdu výborné, přestože na pohled asi neobvyklé. Pokud vám vadí ostrá jídla, raději trošku kari pasty uberte, ať nemáte žlučníkový záchvat :o)

P8131034

Zdravým lidem můžu naopak tuhle směs jen doporučit – chilli, které je součástí kari pasty, povzbudí trávení a zahubí škodlivé bakterie v našem žaludku :-)

P8131036

Namísto kokosového mléka lze použít také kvalitní kokosové máslo zn. Nutspread:

http://www.nutspread.cz/products/a100-arasidovy-krem-bez-cukru/

omáčka s ním bude ještě jemnější, sytější a výživnější.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel nula a čtyři