Dýně jsou tady :)!!!
Konečně začala dýňová sezona – pro mě osobně to znamená, že několik následujících měsíců se jen těžko donutím vařit z něčeho jiného :-) Jak už jsem zmínila tady, dýně je úžasně tvárná surovina, s kterou si můžete v kuchyni opravdu vyhrát. A ta chuť :)!
Nyní si ukážeme, že dýně se skvěle hodí dokonce i do ostrých jídel – tentokrát doplní pálivou vietnamskou směs s krůtím masem a červenými fazolemi. Tohle jídlo je jemné a zároveň pikantní, hraje všemi barvami a navíc je nabité bílkovinami. Vyzkoušejte!
Suroviny pro 4 osoby:
500 g krůtího masa
500 g dýně
200 g červených fazolí
200 ml kokosového mléka
2 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce červené kari pasty
olej na smažení
Příprava jídla je velice jednoduchá, jenom kvůli fazolím trošku zdlouhavá.
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je v nové vodě uvaříme do měkka – trvá to asi 40 minut. (V nouzi lze samozřejmě použít fazole z plechovky. Ale přece jen.. čím méně éček, tím lépe :-) )
Připravíme si dýni – můžeme použít jakýkoliv druh. Nejchutnější je podle mě hokkaido, v tomto receptu jsem však měla obyčejnou dýni gigant a taky byla výborná. Jelikož byla dýně mladá a čerstvá, ani jsem slupku neloupala, nebylo to nutné. Dýni tedy omyjeme a nakrájíme na kostičky, totéž uděláme s masem. V pánvi rozpálíme olej, přidáme kari pastu a minutku smažíme. Přidáme krůtí maso a cca 3 minuty opékáme ze všech stran.
Poté do pánve vložíme kostky dýně a strouhaný kokos a vše zalijeme kokosovým mlékem. Přikryjeme pokličkou a necháme cca 15 minut dusit.
Po 15 minutách, kdy je maso i dýně téměř měkká, pokličku sundáme a vaříme ještě 5 minut bez přikrytí, aby se voda vyvařila. Pak směs částečně rozmixujeme tyčovým mixérem – omáčka tak získá hustější konzistenci. Nakonec přidáme uvařené a okapané červené fazole a krátce prohřejeme.
A můžeme dlabat :) Jídlo je opravdu výborné, přestože na pohled asi neobvyklé. Pokud vám vadí ostrá jídla, raději trošku kari pasty uberte, ať nemáte žlučníkový záchvat :o)
Zdravým lidem můžu naopak tuhle směs jen doporučit – chilli, které je součástí kari pasty, povzbudí trávení a zahubí škodlivé bakterie v našem žaludku :-)
Namísto kokosového mléka lze použít také kvalitní kokosové máslo zn. Nutspread:
http://www.nutspread.cz/products/a100-arasidovy-krem-bez-cukru/
omáčka s ním bude ještě jemnější, sytější a výživnější.