I když jsme tu jeden cizrnový recept měli ani ne před týdnem, nějak se této luštěniny nemůžu poslední dobou nabažit. Obzvlášť v téhle úžasné kombinaci, která může sice působit trochu divoce, ale věřte mi, je naprosto skvělá! Prozradím, že v tomto studeném období je to moje nejčastější snídaně – dávám si ji tak čtyřikrát do týdne a prostě mi to nedá, abych takový „recept“ nesdílela.. :)
Suroviny pro 2 osoby:
200 g listového špenátu (čerstvý nebo mražený)
100 g cizrny v suchém stavu – namočené a uvařené (nebo 1 plechovka sterilované)
4 vejce
60 g výraznějšího, tučnějšího sýra (viz dále)
máslo, sůl
V pánvi rozpustíme kousek másla a osmahneme na něm listový špenát.
Osolíme a na špenát nastrouháme kousek nějakého výrazného sýra – skvěle se tu vyjímá niva, gorgonzola nebo čedar.
Poté přidáme uvařenou cizrnu – jak vidíte, ta moje je ještě lehce zmražená, protože ji mám v mrazáku pořád navařenou do zásoby.. :) Promícháme..
..a jakmile se sýr rozpustí, vyklepneme do pánve vajíčka.. ...jen zlehka zamícháme a hned odstavíme.
Doporučuji vám jíst co nejteplejší. Opravdu se nebojte ani cizrny ani špenátu - uvidíte, že si pochutnáte!
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE
Sacharidy celkem: 70 g
Glykemický index:
GI je nízký až střední, veškeré sacharidy zde pochází z cizrny (ve špenátu jich je opravdu téměř nula nula nic :-) ). Ačkoli řada lidí bere luštěniny jako zdroj bílkovin, daleko více je v nich sacharidů – já osobně je proto považuji spíše za přílohy. Pozor ale! Jsou to přílohy vysoké kvality :) Pokud tedy cizrnu nerozvaříte, nijak výrazně hladinu vašeho cukru neohrozí. Osobně mám tohle jídlo nejčastěji na snídani – je to taková hromada bílkovin, že mě spolehlivě zasytí až do oběda :)