Vanilkové pohankové sušenky

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 7. 7. 2011 v kategorii Dezerty, přečteno: 2394×
p7051019.jpg

..bez mléka, bez lepku, bez vajec.

Pokud nemusíte přeslazené krémové cukroví a naopak rádi vyzkoušíte něco nového a zdravého, tyhle sušenky vás
určitě nadchnou. Když už nic jiného, poslouží vám jako lehká svačinka na cesty nebo do práce-jsou skladné, nekazí se, nemusí se ohřívat.. Recept je navíc bez cukru, lepku, mléka i vajec, tedy ideální pro alergiky.


 

Suroviny:

150 g loupané pohanky

100 g mrkve

50 g lněných semínek

50 g slunečnicových semínek

50 g strouhaného kokosu

1 vanilkový lusk

Pohanku a semínka namočíme přes noc do vody. Pohanka díky tomu změkne a zesládne, lněná semínka se lehce obalí slizem a sušenky tak skvěle udrží pohromadě.

Druhý den si předehřejeme troubu na 180 oC. Namočenou pohanku přemístíme i s trochou vody do mixéru, přidáme semínka a kokos a vše rozmixujeme na hustou hmotu. Přidáme 100 g strouhané mrkve, která sušenky osladí a odlehčí.

Nyní přidáme vanilkový lusk - pokud jste s ním ještě nepracovali, vřele doporučuji :-) Na internetu se dá koupit za výbornou cenu a jídlo s ním opravdu chutná lépe než s vanilkovým cukrem :o) Lusk rozřízneme, vyškrábeme zrníčka a přidáme ke směsi. P7061020

Ještě jednou vše promixujeme, aby se suroviny spojily. Plech si vyložíme papírem na pečení a lžící na něj tvoříme sušenky. Pečeme asi půl hodiny do hněda.

P7051020

Sušenky jsou výborné, křehké a voňavé. Poměrně dost mi připomněly anglické cereální sušenky Hobbits :-) 

Jak jste si nejspíš všimli, recept neobsahuje žádný cukr a tentokrát ani stevii – sušenky mají sladkou chuť díky kokosu, mrkvi a vanilce. Pokud jste však zvyklí na hodně sladké věci, můžete si přidat do receptu např. pár kousků sušeného ovoce nebo několik lžic medu – prostor pro experimenty je zde opravdu velký. Snad vás tyhle sušenky nezklamou :)

P7051022

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Táňa | 5.3.2013 12:51
Dobrý den, přiznám se, že je to již nějaká doba, co jsem tyhle sušenky pekla, takže detaily si bohužel nepamatuji. Křupavé opravdu nebyly, to tam snad ani nikdy nepíšu - bez mouky to většinou bohužel nekřupe.. Co se týká sladké chuti, je to individuální záležitost, to zdůrazňuji v každém receptu. Jelikož jím již několik let vše neslazené, moje vnímání sladkosti je hodně posunuté smile Snad najdete nějaký rozumný kompromis pro vás, který vás zachutná. Zdravím, T.
M.B. z IP 46.135.117.*** | 5.3.2013 11:18
Sušenky jsem vyzkoušel, ale něco je špatně. Musel jsem to péct skoro hodinu a na 220°C, než to trochu ztuhlo. I pak to konzistentně vypadá jako buchta, nekřupou. A to jsem je udělal o dost tenčí než jsou na fotografii. Přestože jsem je lehce přisladil agávovým sirupem, zbytek rodiny mi tvrdí, že jsou naprosto bez chuti. Hmota mi vyšla na 2 plechy.smile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel třináct a tři