Vanilkové pohankové sušenky

Napsal Táňa (») ve čtvrtek 7. 7. 2011 v kategorii Dezerty, přečteno: 2394×
p7051019.jpg

..bez mléka, bez lepku, bez vajec.

Pokud nemusíte přeslazené krémové cukroví a naopak rádi vyzkoušíte něco nového a zdravého, tyhle sušenky vás
určitě nadchnou. Když už nic jiného, poslouží vám jako lehká svačinka na cesty nebo do práce-jsou skladné, nekazí se, nemusí se ohřívat.. Recept je navíc bez cukru, lepku, mléka i vajec, tedy ideální pro alergiky.


 

Suroviny:

150 g loupané pohanky

100 g mrkve

50 g lněných semínek

50 g slunečnicových semínek

50 g strouhaného kokosu

1 vanilkový lusk

Pohanku a semínka namočíme přes noc do vody. Pohanka díky tomu změkne a zesládne, lněná semínka se lehce obalí slizem a sušenky tak skvěle udrží pohromadě.

Druhý den si předehřejeme troubu na 180 oC. Namočenou pohanku přemístíme i s trochou vody do mixéru, přidáme semínka a kokos a vše rozmixujeme na hustou hmotu. Přidáme 100 g strouhané mrkve, která sušenky osladí a odlehčí.

Nyní přidáme vanilkový lusk - pokud jste s ním ještě nepracovali, vřele doporučuji :-) Na internetu se dá koupit za výbornou cenu a jídlo s ním opravdu chutná lépe než s vanilkovým cukrem :o) Lusk rozřízneme, vyškrábeme zrníčka a přidáme ke směsi. P7061020

Ještě jednou vše promixujeme, aby se suroviny spojily. Plech si vyložíme papírem na pečení a lžící na něj tvoříme sušenky. Pečeme asi půl hodiny do hněda.

P7051020

Sušenky jsou výborné, křehké a voňavé. Poměrně dost mi připomněly anglické cereální sušenky Hobbits :-) 

Jak jste si nejspíš všimli, recept neobsahuje žádný cukr a tentokrát ani stevii – sušenky mají sladkou chuť díky kokosu, mrkvi a vanilce. Pokud jste však zvyklí na hodně sladké věci, můžete si přidat do receptu např. pár kousků sušeného ovoce nebo několik lžic medu – prostor pro experimenty je zde opravdu velký. Snad vás tyhle sušenky nezklamou :)

P7051022

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
M.B. z IP 46.135.117.*** | 5.3.2013 11:18
Sušenky jsem vyzkoušel, ale něco je špatně. Musel jsem to péct skoro hodinu a na 220°C, než to trochu ztuhlo. I pak to konzistentně vypadá jako buchta, nekřupou. A to jsem je udělal o dost tenčí než jsou na fotografii. Přestože jsem je lehce přisladil agávovým sirupem, zbytek rodiny mi tvrdí, že jsou naprosto bez chuti. Hmota mi vyšla na 2 plechy.smile
Táňa | 5.3.2013 12:51
Dobrý den, přiznám se, že je to již nějaká doba, co jsem tyhle sušenky pekla, takže detaily si bohužel nepamatuji. Křupavé opravdu nebyly, to tam snad ani nikdy nepíšu - bez mouky to většinou bohužel nekřupe.. Co se týká sladké chuti, je to individuální záležitost, to zdůrazňuji v každém receptu. Jelikož jím již několik let vše neslazené, moje vnímání sladkosti je hodně posunuté smile Snad najdete nějaký rozumný kompromis pro vás, který vás zachutná. Zdravím, T.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a osm