..bez mléka, bez lepku, bez vajec.
Pokud nemusíte přeslazené krémové cukroví a naopak rádi vyzkoušíte něco nového a zdravého, tyhle sušenky vás
určitě nadchnou. Když už nic jiného, poslouží vám jako lehká svačinka na cesty nebo do práce-jsou skladné, nekazí se, nemusí se ohřívat.. Recept je navíc bez cukru, lepku, mléka i vajec, tedy ideální pro alergiky.
Suroviny:
150 g loupané pohanky
100 g mrkve
50 g lněných semínek
50 g slunečnicových semínek
50 g strouhaného kokosu
1 vanilkový lusk
Pohanku a semínka namočíme přes noc do vody. Pohanka díky tomu změkne a zesládne, lněná semínka se lehce obalí slizem a sušenky tak skvěle udrží pohromadě.
Druhý den si předehřejeme troubu na 180 oC. Namočenou pohanku přemístíme i s trochou vody do mixéru, přidáme semínka a kokos a vše rozmixujeme na hustou hmotu. Přidáme 100 g strouhané mrkve, která sušenky osladí a odlehčí.
Nyní přidáme vanilkový lusk - pokud jste s ním ještě nepracovali, vřele doporučuji :-) Na internetu se dá koupit za výbornou cenu a jídlo s ním opravdu chutná lépe než s vanilkovým cukrem :o) Lusk rozřízneme, vyškrábeme zrníčka a přidáme ke směsi.
Ještě jednou vše promixujeme, aby se suroviny spojily. Plech si vyložíme papírem na pečení a lžící na něj tvoříme sušenky. Pečeme asi půl hodiny do hněda.
Sušenky jsou výborné, křehké a voňavé. Poměrně dost mi připomněly anglické cereální sušenky Hobbits :-)
Jak jste si nejspíš všimli, recept neobsahuje žádný cukr a tentokrát ani stevii – sušenky mají sladkou chuť díky kokosu, mrkvi a vanilce. Pokud jste však zvyklí na hodně sladké věci, můžete si přidat do receptu např. pár kousků sušeného ovoce nebo několik lžic medu – prostor pro experimenty je zde opravdu velký. Snad vás tyhle sušenky nezklamou :)