Dýňový pudink je pro mě navždy srdeční záležitost :) Psal se rok 2010, když jsem si tento recept zamilovala, byl vlastně prvním impulsem pro založení tohoto blogu a byl především receptem, s kterým jsem jen o pár měsíců později vyhrála soutěž na IDnesu a úžasný kurz vaření pod vedením Romana Pauluse. To, že jej mezitím okopíroval celý internet, na tom vůbec nic nemění - originál je jen jeden a v tomto případě je můj :) Nic ovšem není tak dobré, aby to nemohlo být ještě lepší, že? Dnes tu máme rok 2017 a s ním ještě úžasnější a ještě zdravější verzi tohoto dezertu – s nízkým glykemickým indexem, plnou mandlového másla a podmanivého koření. Dýně je jeden z důvodů, proč milovat podzim – a s tímto lahodným a voňavým pudinkem to platí dvojnásob :)
Suroviny pro 4 osoby:
600 g dýně hokkaido
250 g mandlového másla Nutspread
1 lžíce koření do perníku
200 ml kokosového mléka
40 g (2 sáčky) želatiny
40 g kokosového cukru
Dýni hokkaido nakrájíme na kostičky, vsypeme do vroucí vody a povaříme cca 10 minut doměkka. Před koncem přidáme želatinu, dobře rozmícháme a necháme mírně vychladnout. Přesuneme do mixéru, přidáme kokosové mléko, mandlové máslo, koření a cukr a vše rozmixujeme do hladké hmoty. Nalijeme do formiček na pudink a necháme ztuhnout do druhého dne (zde mám i kakaovou verzi, kter nevyšla úplně podle představ).
Zchladlý pudink vyklopíme, ozdobíme mandlemi a mandlovým máslem.
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Bez cukru: NE
Glykemický index:
GI tohoto dezertu je střední – vařená mixovaná dýně má poměrně vysoký obsah sacharidů, na druhou stranu je zde vše vyváženo tukem z mandlového másla a kokosového mléka. Doporučuji spíše menší porci, nicméně pudink je tak sytý, že velkou asi stejně nesníte :)
PS: Pokud by se vám líbil více pudink čtveratý a strakatý, i to je možnost :)