Krémový fazolový koláč s kokosovým cukrem

Napsal Táňa (») v neděli 2. 2. 2014 v kategorii Dezerty, přečteno: 3296×
p1260104.jpg

Dokonalý v každém detailu..

Aby mi kokosový cukr doma dlouho nezahálel, rozhodla jsem se ho co nejdříve otestovat v nějakém stylovém kokosovém dezertu. Volba tak nějak automaticky padla na můj fenomenální Fazolový koláč s kokosem, který rozhodně nezůstal v blogovém světě bez povšimnutí :-) A ač se volba „sladidla“ může v celkovém receptu jevit jako maličkost, s tímhle koláčem provedl kokosový cukr neuvěřitelné věci :) Zkuste to podle mě!

Suroviny na formu 14 x 24 cm:

200 g bílých fazolí

4 celá vejce

60 g strouhaného kokosu

60 g kokosového cukru

2 lžíce kokosového oleje

špetka soli

Není to nádhera, tolik kokosu najednou? Už jen z pohledu na všechny suroviny pohromadě se mi sbíhají sliny :)P1250078

Koláč je velice jednoduchý na samotnou přípravu, nicméně abyste dosáhli opravdu žádoucí krémové konzistence, je nutné jednak hlídat dobu pečení a jedna ještě dezert nechat přes noc vychladit – jinak to zkrátka není ono :-)! Celý postup je vlastně už popsán zde.

Fazole namočíme den předem a druhý den povaříme cca 20 minut (opravdu to stačí, když se budou ještě zapékat :) ). Přemístíme je do mixéru i s trochou vody a rozmixujeme do hladka se všemi ostatními surovinami. Hmotu nalijeme do pekáčku vystlaného papírem na pečení a povrch koláče ještě hezky na ozdobu „zasněžíme“ strouhaným kokosem :)P1250085

Vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů a pečeme asi 20 minut – poté teplotu snížíme na cca 190 a pečeme ještě dalších 20 minut. A pak už vypneme! Samozřejmě chápu, že každá trouba peče malinko jinak, ale 40 minut je maximum, které vám nedoporučuji překračovat – jinak máte z koláče vysušenou bábovku :) P1250087 Dezert můžeme nechat ve vypnuté troubě ještě pár minut odpočívat, poté ho přemístíme na balkon nebo do jiného chladného místa, kde ho neobjeví nenasytní pejskové nebo další členové rodiny :-)

Teprve druhý den můžeme z koláče bezpečně sejmout papír na pečení..P1260089

a opatrně jej nakrájet...P1260002

P1260093 A to co vidíme na řezu, je přesně to, čeho jsme chtěli dosáhnout – nádherná krémovitá struktura :)P1260003 Takhle přesně to má vypadat – křupavý zrůžovělý kokos na povrchu, „smetanový“ a rozplývající se krém uvnitř. P1260106 Fazolové koláče sice většina lidí už zná, ale ty, co se toho přece jen bojí, můžu znovu ujistit – ne, opravdu nevadí, že jsou v tom fazole :)P1260104_2 Nebo se snad u „normální“ buchty bojíte, že v ní ucítíte mouku? Droždí? Prášek do pečiva? No tak! :-) Tenhle koláč jedla celá rodina a opravdu nikdo neutrousil jedinou kritickou poznámku. P1260115 Jak by taky mohli, když je to vlastně jedna obří laskonka :o)?!!P1260103

Kokosový cukr díky své vůni způsobil, že i tak malé množství, jako je 60 g, naprosto postačovalo k oslazení celého koláče. Navíc dodal jídlu nádhernou karamelovou barvu a v každém soustu příjemně křupal. P1260114 Zkrátka dnes je to na jedničku s hvězdičkou :)

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Bez cukru: NE

Sacharidy celkem: do 200 g

Glykemický index:

Glykemický index koláče je nízký až střední. Fazole patří k nejméně sacharidovým přílohám, na druhou stranu jejich glykemie se zvyšuje mixováním a zapékáním. Ovšem díky vejcím, kokosu a příznivým hodnotám kokosového cukru je tato sladkost jedna z těch, kterou si může dopřát opravdu každý. Nepřežeňte to s množstvím, jelikož je koláč jako všechny zdravé sladkosti dost sytý, ovšem složení se vůbec nebojte – ručím za něj sama vlastním svědomím:)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel deset a šest