Kokosový dortík z fazolí

Napsal Táňa (») v sobotu 12. 1. 2013 v kategorii Dezerty, přečteno: 7048×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinep1120046.jpg

Naprosto neuvěřitelný :-)

Tento dortík klame tělem :) Ač vypadá i chutná jako plný šlehačky, tvarohu nebo jiného mléčného výrobku, jeho výchozí surovina je úplně jiná – fazole. Nedá se sice říct, že jde o něco nového pod sluncem, vždyť falešné „kaštanové pyré“ z fazolí je receptem našich bábiček :o) Nicméně, že jde fazolové sladkosti dovést až do takové dokonalosti, to jsem netušila ani já. No schválně to vyzkoušejte!


Suroviny pro 4 osoby:

200 g malých bílých fazolí

4 vejce

200 ml kokosového mléka

120 g strouhaného kokosu

20 g vanilkového cukru


Co se týká množství cukru, nula mi z gramáže skutečně nevypadla :) Sladím opravdu malinko, což není otázka chuti, ale zvyku. Tak jako je možné si zvyknout na neslazený čaj, není ani potřeba sypat tuny cukru do moučníků - tohle přenechte cukrářům a gurmánským časopisům :-)

Fazole jsou základ, proto je nezapomeňte namočit..P1110014

ideálně přes noc, aby se staly lépe stravitelnými. A můžeme začít:

Nabobtnané fazole slijeme, propláchneme a v nové vodě uvaříme cca 20 minut do poloměkka.P1110016

Zpočátku vaříme zprudka a pěnu sbíráme..P1110015

poté teplotu snížíme a vaříme pod pokličkou.

Měkké fazole rozmixujeme i s vodou, přidáme kokosové mléko a většinu připraveného strouhaného kokosu. Vše jednoduše nalijeme do zapékací misky nebo dortové formy.

Poté dáme do mixéru 4 vajíčka a připravený cukr – množství tedy podle uvážení každého. Vyšleháme do pěny a přilijeme k fazolové směsi.P1110018

Stěrkou všechno důkladně promícháme, povrch posypeme zbytkem kokosu..P1110019

a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Na dno trouby umístíme pekáček s vodou a pečeme cca 40 minut, poté troubu vypneme a necháme chvíli dojít. NEPŘEPEČEME! Jako většina koláčů, i tenhle musí zůstat uvnitř krémový a mazlavý :-) nikoliv vysušený a dusivý.P1110027

Koláč necháme zcela vychladnout, poté přemístíme do lednice a dovolíme mu do druhého dne se uležet. Druhý den nakrájíme na kousky a podáváme.P1120033

Koláč je skutečně neuvěřitelný :)P1120042

Konzistenci má jako cheesecake, jeho nutriční hodnoty jsou však úplně jinde – je bez mléka, takže nezahleňuje, zato vám díky fazolím dodá spoustu bílkovin a minerálních látek.P1120047

K jeho chuti asi není co dodat – opravdu je tak skvělý, jak vypadá :-)P1120048

Musíte to prostě vyzkoušet sami. Mě okouzlil natolik, že další varianta fazolového koláče na sebe určitě nenechá dlouho čekat :-)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Danny z IP 62.240.183.*** | 14.1.2013 16:30
Dobrý den,

recept mě opravdu zaujal. Je možné nahradit kokosové mléko něčím jiným?
Táňa z IP 82.196.42.*** | 14.1.2013 17:59
Dobrý den, Danny, jsem ráda, že se vám recept líbí. Kokosové mléko je docela specifická potravina. Asi by šlo nahradit smetanou nebo plnotučným mlékem, ale nebude to pak to "pravé kokosové" smile) Můžu se zeptat, proč jej chcete nahrazovat? Dnes je dostupné už téměř všude, i na malých městech.
Zdravím, T.
Danny z IP 62.240.183.*** | 14.1.2013 19:32
Děkuji za odpověď.

Není ani tak problém v sehnání toho mléka. Spíš si nedovedu představit, co bych se zbytkem dělala a jaká je jeho pořizovací cena.
Táňa | 14.1.2013 21:44
V tom bych neviděla problém, dá se použít všestranně na sladko i na slano - do pudinků, omáček, nápojů - v podstatě jako obyčejné mléko. Vždyť koukněte na blog, mám ho pomalu v každém druhém receptu smile Skvělé je do indického kari. Je samozřejmě dražší, tak 70-100 Kč na litr, ale zas je to zdravější než kravské mléko..
Helča z IP 78.80.188.*** | 30.1.2013 15:39
vypadá výborně...zkusím...pekáč se nevymazává?
Táňa | 30.1.2013 20:59
Ahoj Helčo, možná už sis poradila smile jinak klidně můžeš vymazat nebo vyložit formu papírem na pečení. Není to ale nutné, koláč je celkem tučný a nějak moc se nepřichytává. Budu ráda, když napíšeš, jak chutnal smile
Markéta z IP 90.145.136.*** | 1.3.2013 14:46
Nezlobte se,ale mi to absolutně nechutná.Ta chuť je neobvyklásmile bohužel chválit nemůžu a to jsem si vlastnoručně zkusila a zkončil v koši smile
Táňa | 1.3.2013 15:10
to mě mrzí, u nás doma chutnal všem a snědl se beze zbytku. Nevím, v čem mohla být chyba - možná byl na vás málo sladký..?? Postupovala jste podle receptu?
Slávka z IP 90.181.108.*** | 18.4.2013 14:54
Tak jsem konečne včera dortík upekla a dnes ochutnalasmileNáhodou je dobrý,akorát jsem ho přisladila,protože bez toho cukru nevím,nevímsmileDala jsem 4lžíce třtinového cukru,ale ještě by to sneslo tak další 2,hold máme radši sladké dortíkysmileAkorát manžel je na suchší,takže ho příště nechám déle v troubě,ať ho nemusím jíst samasmileDoufám,že mi přijde švagrová a pomůže mi s ním,jinak nevím,nevím...a až si ho příště víc osladím a déle upeču,tak bude mňamóóózni smileĎekuji za receptík a chutná nám i fazolový od Marušky(jistě víte kt.myslím)
Táňa z IP 94.112.214.*** | 18.4.2013 16:16
Ahoj Slávko,
jsem ráda, že vám chutnalo, jestli ještě zbylo, klidně pošli foto, ráda ho přidám na stránky smile S tím slazením to musíš vychytat, ono takové kokosové mléko má přirozeně sladkou chuť samo o sobě, strouhaný kokos taky a pečením ještě vše tak nějak zesládne.. takže já dávám vždy cukru spíš míň, dosladit na talíři to jde vždy smile Jestli chceš, můžeš ho rozkrojit a namazat marmeládou, máma to tak jednou udělala, přece jen já sladím vážně málo smile Hezký den..
Simca z IP 77.78.82.*** | 18.4.2013 15:24
Dobry den, zeptam se, jestli jste to nekdo nezkousel udelat z bilych konzervovanych fazoli, ktere jsou v mirne slanem nalevu a proplachnout... Nechce se mi to namacet a varit  a v carobove verzi se prave pouzivaji ty konzervovane cervene fazole a je to OK... dekuji za odpoved
Táňa z IP 94.112.214.*** | 18.4.2013 16:20
Ahoj Simčo, určitě to jde. Sama jsem ho tak jednou dělala a fazole jsem záměrně ani nepropláchla a bylo to úžasnésmile Mělo to takový lehce pikantní slaný ocásek, jako třeba pravý cheesecake smile Opravdu se toho neboj(a pokud je propláchneš, tak už vůbec..) Já osobně používám suché fazole, protože vychází o hodně levněji a navíc jsou bez konzervantů, samozřejmě smile Dej vědět, jak se ti to povedlo! Táňa
Zuzka z IP 176.114.240.*** | 18.4.2015 19:21
Zdravím smile "Dortík" jsem dnes vyzkoušela. Přiznám se, že jsem udělala řidké těsto, tak jsem ho zahustila malým množstvím celozrnné žitné mouky. Bála jsem se udělat celé množství kokosové a pak - pod vlivem jiné diskuze - jsem zaexperimentovala a upekla v mufinových bábovičkách ze stejného základu 7 druhů: kokosový, jablečný se skořicí, kakaový, vanilkový, citronový, oříškový a makový smile Nám nejvíc chutnal makový a kakaový, i ten citronový nebyl špatný. Každopádně se k němu budu vracet. Dík za recept smile
Táňa | 10.6.2015 15:21
Zuzko, super a jen tak dál smile Citronový může být úžasný a oříškový zrovna tak. Fazole jsou prostě univerzální základ pro jakoukoli dobrotu smile
Michaela z IP 89.177.227.*** | 12.3.2017 12:15
Děkujeme za recept, snědli jsme to ještě teplé. Nechápu, jak to může někdo vyhodit do koše. Vychlazené verze se snad dočkáme příště. Cukr jsme nahradili datlovou pastou.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a pět