Zamilujte si fazole!
Tak už jste vyzkoušeli můj úžasný fazolový koláč?
Jestli ne, nyní se nabízí příležitost to znovu zkusit – mám tu variantu pro opravdové milovníky máku, která vás zaručeně nezklame! Pokud stále váháte, můžu vám prozradit, že mák je veliká vápníková bomba, což je o hned o důvod víc, proč si tenhle dezert dopřát – pevné kosti chceme přece všichni, ne :)?
Suroviny na formu o průměru 24 cm:
200 g suchých bílých fazolí
4 vejce
120 g mletého máku
100 g slunečnicových semínek
4 lžíce kokosového oleje
60 g vanilkového cukru
šťáva z půlky citronu
plátky másla na povrch
Fazole si den předem namočíme, druhý den vodu slijeme a cca 20 minut bez solení povaříme.Přesuneme do mixéru – mám velký Thermomix a díky tomu mám práci značně usnadněnou – pojme naráz obrovské množství surovin a „koláč“ je tak hotový za pár minut. Jednoduše fazole rozmixujeme i s vodou, přidáme mák, semínka, olej, vejce, cukr i citronovou šťávu.
Chceme-li mít makovec kypřejší a spíše sušší, je samozřejmě možnost vyšlehat zvlášť žloutky s cukrem a bílky do sněhu a vše nakonec opatrně smísit. Mně tahle varianta nevyhovuje, mám raději „mokřejší“ buchty, zbytek rodiny ovšem zase naopak :-)
V každém případě výslednou směs nakonec přelijeme do dortové formy, poklademe plátky másla a dáme péct při 200 stupních cca na 40 minut.
Dort se při pečení pěkně zpevní a vyběhne...
a i když nás moc láká, necháme ho vychladnout na mřížce do druhého dne.
Ingredience se krásně rozleží a bude vám pak chutnat daleko víc..
Jeho intenzivní maková chuť šmrncnutá kapkou citrónu vás jednoduše okouzlí :-)
Dort je tak dobrý a lehký, že se jí skoro sám...
Jeden kousek určitě nestačí :o)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Sacharidy celkem: 220 g
Sacharidy na 1 porci: Rozdělíme-li dort na 8 kousků, 1 kousek bude mít pouhých 28g sacharidů.
Glykemický index:
Celý koláč má kolem 220 g sacharidů, přičemž jejich největší část pochází z fazolí, které mají GI velmi nízký. Dort je navíc plný tuku ze semínek a bílkovin z vajec, rychlý vzestup cukru v krvi vám tak po jeho konzumaci určitě nehrozí. Sama můžu potvrdit, že i 1/8 koláče mě zasytila na několik hodin, tento „dezert“ tak můžete s klidem považovat za plnohodnotnou snídani nebo svačinu. Opatrní ovšem musíte být s množstvím použitého cukru – tady už záleží jen na vás, jak moc velkou sacharidovou nálož si z koláče uděláte..