Jednoduchý fazolový makovec

Napsal Táňa (») v pátek 12. 4. 2013 v kategorii Dezerty, přečteno: 2952×
p2030153.jpg

Zamilujte si fazole!

Tak už jste vyzkoušeli můj úžasný fazolový koláč?

Jestli ne, nyní se nabízí příležitost to znovu zkusit – mám tu variantu pro opravdové milovníky máku, která vás zaručeně nezklame! Pokud stále váháte, můžu vám prozradit, že mák je veliká vápníková bomba, což je o hned o důvod víc, proč si tenhle dezert dopřát – pevné kosti chceme přece všichni, ne :)?

Suroviny na formu o průměru 24 cm:

200 g suchých bílých fazolí

4 vejce

120 g mletého máku

100 g slunečnicových semínek

4 lžíce kokosového oleje

60 g vanilkového cukru

šťáva z půlky citronu

plátky másla na povrch

P2020136

Fazole si den předem namočíme, druhý den vodu slijeme a cca 20 minut bez solení povaříme.P2020140_2Přesuneme do mixéru – mám velký Thermomix a díky tomu mám práci značně usnadněnou – pojme naráz obrovské množství surovin a „koláč“ je tak hotový za pár minut. Jednoduše fazole rozmixujeme i s vodou, přidáme mák, semínka, olej,  vejce, cukr i citronovou šťávu.

Chceme-li mít makovec kypřejší a spíše sušší, je samozřejmě možnost vyšlehat zvlášť žloutky s cukrem a bílky do sněhu a vše nakonec opatrně smísit. Mně tahle varianta nevyhovuje, mám raději „mokřejší“ buchty, zbytek rodiny ovšem zase naopak :-)

V každém případě výslednou směs nakonec přelijeme do dortové formy, poklademe plátky másla a dáme péct při 200 stupních cca na 40 minut.

Dort se při pečení pěkně zpevní a vyběhne...P2020141

a i když nás moc láká, necháme ho vychladnout na mřížce do druhého dne.P2020142

Ingredience se krásně rozleží a bude vám pak chutnat daleko víc..P2030152

Jeho intenzivní maková chuť šmrncnutá kapkou citrónu vás jednoduše okouzlí :-)P2030154

P2030155_2

Dort je tak dobrý a lehký, že se jí skoro sám...P2030162

Jeden kousek určitě nestačí :o)P2030164

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: ANO

Sacharidy celkem: 220 g

Sacharidy na 1 porci: Rozdělíme-li dort na 8 kousků, 1 kousek bude mít pouhých 28g sacharidů.

Glykemický index:

Celý koláč má kolem 220 g sacharidů, přičemž jejich největší část pochází z fazolí, které mají GI velmi nízký. Dort je navíc plný tuku ze semínek a bílkovin z vajec, rychlý vzestup cukru v krvi vám tak po jeho konzumaci určitě nehrozí. Sama můžu potvrdit, že i 1/8 koláče mě zasytila na několik hodin, tento „dezert“ tak můžete s klidem považovat za plnohodnotnou snídani nebo svačinu. Opatrní ovšem musíte být s množstvím použitého cukru – tady už záleží jen na vás, jak moc velkou sacharidovou nálož si z koláče uděláte..

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel tři a devět