Extrémně kokosová roláda

Napsal Táňa (») v neděli 24. 11. 2013 v kategorii Dezerty, přečteno: 2367×
pb230022.jpg

Co k tomuto receptu dodat, tohle je prostě kokosová extáze :o) Léta u mě vedly dobroty plné ořechů, v poslední době je však kokos pomalu vytlačuje. Když tedy přijde chuť na něco sladkého, většinou sáhnu právě po něm – přesvědčit se můžete třeba tady a tady. A výjimkou není ani dnešní extrémně kokosová roláda – ač její vzhled trošku pokulhává, chuťově je naprosto bez chyby!

Suroviny na plech 30x35 cm:

4 vejce

100 g strouhaného kokosu

30 g lískových oříšků

2 lžíce kokosového oleje

200 ml kokosového mléka

200 g sýra cottage

20 g (1 sáček) vanilkového cukru

špetka soli


Tak to vidíte – kokosový olej, kokosové mléko, kokos strouhaný – k dokonalosti tu chybí jenom kokosový cukr, ale i na ten se u mě na blogu můžete těšit snad už v dohledné době! Protentokrát jsem na oslazení ještě použila cukr vanilkový – jeden sáček byl až až a ještě by se dalo ubrat, ale znáte mě :-) I letmý pohled na ostatní suroviny nám napoví, že roláda bude pořádně výživná – tuků ale i bílkovin je zde opravdu pořádná dávka. Ale už dost povídání, raději začněme..

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Plech vyložíme papírem na pečení a vymastíme trochou kokosového oleje. V mixéru umeleme najemno polovinu kokosu a lískové oříšky - tato směs nám krásně nahradí mouku a navíc při pečení provoní celý byt :-) Každé vejce opatrně rozklepneme a do dvou suchých a čistých nádob si oddělíme bílky a žloutky.

Pb220002

Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh..Pb220004

zvlášť vyšleháme žloutky a pomalu a jemně je promícháme se sněhem a kokosovo-ořechovou moučkou...Pb220006

Touto směsí pokryjeme pokud možno rovnoměrně celý plech a strčíme na 15 minut do trouby – pečeme na 200 stupňů, dokud těsto lehce nezrůžoví.Pb220007

V následujícím postupu se řada lidí rozchází – sundat či nesundat papír na pečení, nechat vychladnout nebo roládu hned zamotat.. Nejsem žádný zkušený cukrář, proto jestli máte svůj postup, který funguje, dělejte to tak :o)! Za sebe bych řekla takto: Ihned po vyjmutí z trouby roládu smotáme i s papírem..Pb220009

a dáme na dostatečně dlouhou dobu vychladnout. Pb220010 Teprve poté papír sejmeme – jde to naprosto bez problémů – naplníme krémem, opět zamotáme a necháme v lednici přes noc ztuhnout (jinak nám krém vyteče ven :)!)Pb230014

A co je tedy v tomto případě náplní? Co jiného než úžasný kokosový krém! Postup je následující: do mixéru vyklepneme kelímek sýra cottage, přidáme cukr a dvě lžíce kokosového oleje a vymixujeme do hladké, tuhé hmoty bez hrudek. Ke směsi přimícháme 200 ml kokosového mléka, směsí naplníme roládu a necháme uležet.Pb230022_2

 Krém s přídavkem cottage sýra jednoduše nemá chybu – nejenom, že náplň obohatí a o cenné proteiny, navíc jeho jemná nakyslost skvěle vyváží sladkost kokosu a dodá náplni lehce tvarohový „ocásek“ :) Nemáte-li rádi klasické máslové krémy, garantuji vám, že z tohoto budete naprosto nadšeni.Pb230023
Z čeho jsem já naopak příliš nadšená nebyla, je konečný tvar mojí rolády :) Pb230018 Jak sami vidíte, s takovou tou klasickou zatočenou parádou, které jsou jiné kuchařské stránky plné, nemá tohle moc společného. Ač jsem se celkem snažila, výsledný dojem je takový, no, trochu rozpláclý :o) Pb230019 Buď je to absencí mouky nebo bylo těsto vlivem kokosu moc těžké nebo bylo náplně až příliš - tak jako tak mi dezert zatočený do „šnečka“ nechtěl moc držet.Pb230030 Jelikož jsem odmítla připustit, aby všechen ten výborný krém vytekl ven, rozhodla jsem se roládu nechat jak je. Přesto jsem se chtěla o recept podělit, protože si myslím, že tahle úžasná kokosovo-proteinová náplň si to zaslouží. Pb230041 A co se týká pečení - já se nevzdám :)! Pořádně si nastuduji kuchařky a garantuji vám, že moje další roláda už bude jako od cukráře :-)!

 

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Paleo: NE

Sacharidy celkem: 60 g

Glykemický index:

GI tohoto dezertu je velmi nízký, jelikož prakticky neobsahuje sacharidy. Kromě jediného sáčku vanilkového cukru zde pochází všechny sacharidy z ořechů a těch se rozhodně nemusíte bát – jsou to sacharidy vysoké kvality. Kokosový olej dodává jídlu tuky navíc, zpomaluje trávení a navíc stimuluje štítnou žlázu k lepší činnosti. Nezanedbatelný vliv zde má i sýr cottage, který je plný bílkovin a velmi podstatně prodlužuje dobu sytosti. Takový dezert si můžete dopřát kdykoli během dne – vyhněte se mu snad jen těsně před spaním, přece jen je do žaludku poměrně dost hutný..

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a sedm