Zelné nudle s rajčatovou omáčkou

Napsal Táňa (») v neděli 7. 7. 2013 v kategorii Zelenina, přečteno: 2858×
p7070041.jpg

Zelí v hlavní roli :-)

Mysleli jste si, že zelné nudle s mákem byly jen takový úlet? Kdepak :) Zelí v této podobě mi velice zachutnalo a pochopitelně jsem hned začala vymýšlet další zajímavé alternativy, jak s touhle úžasně všestrannou zeleninou naložit. A první z nich už je na světě - nudle s rajčatovou omáčkou! S kapkou olivového oleje, opečeným česnekem, bazalkou a sýrem jsou obědem jako stvořeným pro tyhle parné dny. Nechte se zlákat – budete ohromeni :)

Suroviny pro 2 osoby:

300 g hlávkového (raného) zelí

300 g rajčat

kousek mrkve, kousek pórku :)

2 stroužky česneku

100 g jakéhokoli tvrdého sýra

bazalka, oregáno

olivový olej

Zelí se dá samozřejmě použít i obyčejné, nicméně právě čerstvé mladé zelí, které je teď k dostání, se k tomuto účelu pro svou křehkou skvěle hodí. Nakrájíme jej na malé nudličky a dáme vařit do osolené vody nebo na páru (to je ta jednodušší a rychlejší varianta).

A jdeme připravovat omáčku: Pórek a česnek nasekáme na plátky, v mixéru rozmixujeme nejprve mrkvičku a poté rajčata. V pánvi na oleji opečeme pórek a česnek..P7070028

přidáme mrkev a rozmixovaná rajčata.P7070030

Okořeníme bazalkou, oreganem, solí a pepřem, přikryjeme pokličkou a pomalu na mírném ohni asi 15 minut dusíme, aby se chutě krásně spojily.P7070033

Po této době přidáme do pánve uvařené zelné „nudle“..P7070035

promícháme..P7070036

a nakonec doladíme plátky sýra...P7070037

..který už necháme jen pár vteřin prohřát a rozpustit.P7070038

A to je celá ta věda :)P7070041_2

Jídlo je plné svěžích, výrazných chutí, které se však vzájemně neruší, ale naopak skvěle doplňují :-)P7070052

Bylinky dokonale podtrhnou chuť čerstvých rajčat a lehký náznak česneku dodá jídlu pikantnost.P7070049

No prostě nádhera :)P7070054

Kdo by to byl řekl, že zelí s rajčaty chutná tak skvostně? Uvařte si jej ještě dnes k večeři – a máte denní dávku vitamínů splněnou :o)!P7070055

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: NE

Paleo: ANO

Sacharidy celkem: zanedbatelné množství

Glykemický index:

Glykemický index tohoto pokrmu je velmi nízký. Zelenina patří k potravinám s nejnižším GI, celkovou hodnotu navíc snižuje použití sýra a oleje. Jídlo si můžete dát bez obav kdykoli – vlčí hlad po něm určitě nehrozí :)

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a čtyři