Pro horké dny..
Co si uvařit dobrého v tomhle horku? Co jiného než horu zeleniny :) Kdy jindy si ji budete moct dosyta užít? Čerstvé zelí chutná v tomto ročním období úžasně a na papriky za 30 Kč budete v zimě jenom vzpomínat :o) Když si zeleninu ochutíte špetkou skořice a na závěr v ní rozmícháte vajíčko, získáte jídlo, které vás svou chutí velmi příjemně překvapí. O tom, že pořizovací náklady jsou téměř nulové, asi není třeba se rozepisovat.. :)
Suroviny pro 2 osoby:
2 stroužky česneku
5 cm pórku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 větší mrkev
200 g raného zelí
4 vejce
sojová omáčka Tamari
skořice
sůl, pepř
Postup snad ani nemůže být jednodušší: Veškerou zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. V pánvi rozehřejeme kokosový olej a osmahneme na něm česnek a pórek. Jakmile se česnek rozvoní, přidáme mrkev, sojovou omáčku a cca lžičku skořice.
Chvilinku smažíme a nakonec dáme do pánve i ostatní zeleninu. Osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Poté sundáme pokličku, necháme vypařit přebytečnou tekutinu a do jídla rozklepneme vajíčka. Jemně promícháme... a ihned odstavíme – důležité je, aby se vejce lehce srazila, ale nevysušila.
Skořice se v tomto jídle ani trochu nebojte – navzdory její nasládlé vůni se nehodí zdaleka jen na pečení cukroví. Naopak, do asijských pokrmů a masových jídel je jako stvořená a se zelím a sojovou omáčkou úžasně ladí.
Věřte mi, že takovéto dálkami vonící „lečo“ je opravdová dobrota.
Je to takový malý zázrak „z ničeho“, který si vykouzlíte, i když je lednice téměř prázdná. Já osobně ho ale zbožňuju :o)
Dávám si ho minimálně jednou týdně a vždy mi rozzáří den nejenom svou chutí, ale také krásnými barvami... :-)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Paleo: ANO
Sacharidy celkem: 20 g?
Glykemický index:
Glykemický index tohoto jídla je velmi nízký. Pokrm téměř neobsahuje sacharidy-zelenina jich má málo, navíc vás zásobí vlákninou. Můžete jej tak jíst bez obav z návalu vlčího hladu :)