Přivítejte jaro :-)
Že by to jaro nakonec skutečně přišlo? Příroda je samozřejmě nevyzpytatelná a v květnu se určitě ještě ochladí – čerstvé jarní bylinky a lehká jídla však můžete do jídelníčku zařadit už teď :-) Zkuste si dnes udělat na večeři tuhle krásnou omeletu – potěší nejen žaludek, ale i vaše oči :)
Suroviny pro 1 osobu:
2 vejce
1 malá mrkev
100 g listového špenátu
1 lžička mletých lněných semínek
1 lžíce kokosového mléka
1 lžička sádla na smažení
hrst čerstvé pažitky
sůl, pepř
Mrkev nastrouháme, smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme si "těstíčko". Množství zeleniny si můžete upravit podle sebe – chcete-li omeletu sladší, přidejte mrkvičku..
chcete-li ji zelenější, přidejte špenát :)
Kokosové mléko lze vynechat, ale omeleta je s ním jemnější a chutnější. Lněné semínko naopak kvůli lepší soudržnosti doporučuji použít. Udělat omeletu je totiž někdy malá věda :) a tím, že lněné semínko působí jako pojivo, zabrání tomu, aby se hmota na pánvi roztrhala. Plus tam máte omega-3 kyseliny jako bonus :)
V pánvi rozehřejeme lžičku sádla, másla nebo kokosového oleje a těstíčko hezky rozprostřeme.
Cca po půl minutě plamen ztlumíme na velmi mírný stupeň a necháme propéct asi 3 minuty. V okamžiku, kdy okraje začínají tuhnout, je zlehka nadzvedneme vařečkou..
Ozdobíme pořádnou hrstí pažitky..
a necháme chvíli dojít, aby se vejce srazila.
takže se do ní můžete pustit..
Přeji dobrou jarní chuť. Možná vás láká si omeletu „vylepšit“ něčím dalším – zkuste ji ale nejdřív samotnou! Uvidíte, že tato jednoduchá kombinace chutná výborně a nepotřebuje žádné další přísady. Vychutnejte si jídlo jako lehkou svěží večeři – není třeba každý pokrm zabít eidamem, klobásou nebo nějakou omáčkou :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Paleo : ANO
Glykemický index:
Tato omeleta je naprosto „bezpečnou“ volbou v kteroukoli denní dobu :) Glykemický index bílkovin se neměří vůbec, zelenina má GI zanedbatelný.