Zdravá a levná večeře
V předchozím článku se rozplývám nad zelím, tak teď jeden tip na jeho zpracování. Tenhle recept vás možná neohromí - je to taková večeře chudé studentky :)
Přesto mě tohle jídlo zaujalo natolik, že si ho připravuji minimálně jednou za týden. Překvapivě chutná celé rodině - snad proto, že vzdáleně připomíná bramboráky. Takže tady ho máte – minimálně milovníkům kysaného zelí se asi trefím do vkusu :-)
Suroviny pro 4 osoby:
500 g kysaného zelí
5 vajec
1 cuketa
1 mrkev
1 cibule
2 stroužky česneku
kmín, majoránka, sladká paprika
sůl, pepř
Příprava je opravdu jednoduchá a velice rychlá.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Mrkev, cuketu, česnek i cibuli nasekáme nadrobno a dáme na dno zapékací misky.
Směs ochutíme nejlépe podobně, jako bramboráky – tedy kmínem, majoránkou, sladkou paprikou, solí a pepřem.
Ke směsi přidáme kysané zelí..
a promícháme. Vyšleháme 5 vajec, smícháme se zeleninou..
Pečeme asi 30 minut, jen tak, aby povrch lehce zhnědl..
ale vejce přitom krémová a vláčná. Zdá se to jako hloupost, ale je to důležité :-)
(Dobu pečení přizpůsobte samozřejmě vaší troubě, aby směs nebyla syrová, ani přepečená.)
A výsledek pak vypadá nějak takto:
Ke kyselému zelí je dobrá i kyselá okurka :)
Podobně připravíte jídlo i z pomleté kapusty. Chybí tomu sice ta nakyslá pikantnost zelí, ale výborné je to taky..