Zužitkujte plevel :-)
Taky se nestačíte divit, co se vám přes zimu na zahrádce „urodilo“?
Zatímco plodiny, které si opravdu vypěstovat chceme, často z neznámých důvodů pojdou, různému plevelu a havěti se daří téměř v jakýchkoli podmínkách. Do mého květináče s vínem si tak třeba bůhvíjak našly cestu kopřivy..
Jak jaro pokračovalo, pochopila jsem, že asi jen tak samy od sebe nezmizí :) Vyzbrojila jsem se tedy kbelíkem a rukavicemi a s milým kopřivami jsem udělala krátký proces.
Byla by ale velká škoda je jen tak vyhodit! Kopřivy jsou velmi užitečnou léčivkou a právě teď brzy na jaře je pro jejich sběr ta nejvhodnější doba. Podle encyklopedií působí protizánětlivě, snižují hladinu cukru, bojují s chudokrevností, pocením a dokonce regenerují pokožku. Kopřivový čaj se používá jako balzám pro krásné vlasy – bohužel nemám trpělivost jej užívat pravidelně, proto nemohu potvrdit ani vyvrátit :-)
Ovšem tím možnosti použití této rostliny nekončí – kopřiva se totiž dá i sníst :) Vytvořila jsem si tak úžasně zdravý recept v podstatě ve stylu „co dům a zahrada dala“ – kopřivy, pažitka, domácí vejce, domácí sádlo – ale aby to nebylo tak jednoduché, přihodila jsem ještě, ehm, italskou mozzarellu.. Zkuste to se mnou, ať máte změnu – vsadím se, že kopřivy jste tento týden ještě nejedli :o)
Suroviny pro 1 osobu:
100 g nasekaných kopřiv
1 malá mrkev
1 lžíce lněných semínek
2 vejce
50 g mozzarelly
sádlo na smažení
sůl, česnek
Kopřivy opláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme na sítku okapat. Raději jich nasbíráme víc, protože zdání v tomhle případě opravdu klame - z mého záhonku zbylo nakonec po veškeré úpravě toto:
Ač byl kopřiv plný kbelík, na váhu to nakonec dalo s bídou 100 gramů. Ke kopřivám přidáme i další ingredience a vymícháme si těstíčko - je vlastně téměř stejné jako zde.
Těstíčko rozprostřeme na pánev..
a zvolna pečeme na mírném plameni.
Jakmile začnou vajíčka tuhnout, přidáme trošku mozzarelly.
Nutnost to samozřejmě není – přiznám se, že jsem pouze chtěla zužitkovat zbytky a navíc jsem se malinko obávala té zemité chuti samotných kopřiv:-) Sýr tak omeletu pěkně zjemnil, ale kdoví, nejspíš by byla dobrá i bez něj..
Mozzarellu necháme lehce roztavit a omeletu opatrně zavineme.
Na talíři opět sypeme pažitkou.. vitamínu C totiž není nikdy dost.
Tak doufám, že seberete odvahu a vyrazíte na jarní sběr :-) Jak je vidět na této fotce, v kopřivových jídlech sice občas narazíte na chloupek... :o)
...ale bát se toho nemusíte – smažené kopřivy nepálí :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: NE
Paleo: ANO
Sacharidy celkem: zanedbatelné množství
Glykemický index:
Jelikož jídlo téměř neobsahuje sacharidy, GI je samozřejmě velmi nízký. Kopřivovou omeletu tak lze jen doporučit :-) můžete si ji dát bez výhrad v jakoukoli dobu.