Kopřivová omeleta s mozzarellou

Napsal Táňa (») v sobotu 4. 5. 2013 v kategorii Zelenina, přečteno: 1710×
p4280038.jpg

Zužitkujte plevel :-)


Taky se nestačíte divit, co se vám přes zimu na zahrádce „urodilo“?

Zatímco plodiny, které si opravdu vypěstovat chceme, často z neznámých důvodů pojdou, různému plevelu a havěti se daří téměř v jakýchkoli podmínkách. Do mého květináče s vínem si tak třeba bůhvíjak našly cestu kopřivy..P4280018

Jak jaro pokračovalo, pochopila jsem, že asi jen tak samy od sebe nezmizí :) Vyzbrojila jsem se tedy kbelíkem a rukavicemi a s milým kopřivami jsem udělala krátký proces.P4280019

Byla by ale velká škoda je jen tak vyhodit! Kopřivy jsou velmi užitečnou léčivkou a právě teď brzy na jaře je pro jejich sběr ta nejvhodnější doba. Podle encyklopedií působí protizánětlivě, snižují hladinu cukru, bojují s chudokrevností, pocením a dokonce regenerují pokožku. Kopřivový čaj se používá jako balzám pro krásné vlasy – bohužel nemám trpělivost jej užívat pravidelně, proto nemohu potvrdit ani vyvrátit :-)

Ovšem tím možnosti použití této rostliny nekončí – kopřiva se totiž dá i sníst :) Vytvořila jsem si tak úžasně zdravý recept v podstatě ve stylu „co dům a zahrada dala“ – kopřivy, pažitka, domácí vejce, domácí sádlo – ale aby to nebylo tak jednoduché, přihodila jsem ještě, ehm, italskou mozzarellu.. Zkuste to se mnou, ať máte změnu – vsadím se, že kopřivy jste tento týden ještě nejedli :o)

Suroviny pro 1 osobu:

100 g nasekaných kopřiv

1 malá mrkev

1 lžíce lněných semínek

2 vejce

50 g mozzarelly

sádlo na smažení

sůl, česnek

 

Kopřivy opláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme na sítku okapat. Raději jich nasbíráme víc, protože zdání v tomhle případě opravdu klame - z mého záhonku zbylo nakonec po veškeré úpravě toto:P4280020

Ač byl kopřiv plný kbelík, na váhu to nakonec dalo s bídou 100 gramů. P4280021Ke kopřivám přidáme i další ingredience a vymícháme si těstíčko - je vlastně téměř stejné jako zde.P4280031

Těstíčko rozprostřeme na pánev..P4280033_2

a zvolna pečeme na mírném plameni.P4280035

Jakmile začnou vajíčka tuhnout, přidáme trošku mozzarelly.P4280037

Nutnost to samozřejmě není – přiznám se, že jsem pouze chtěla zužitkovat zbytky a navíc jsem se malinko obávala té zemité chuti samotných kopřiv:-) Sýr tak omeletu pěkně zjemnil, ale kdoví, nejspíš by byla dobrá i bez něj..P4280038_2

Mozzarellu necháme lehce roztavit a omeletu opatrně zavineme.P4280041

Na talíři opět sypeme pažitkou..P4280044 vitamínu C totiž není nikdy dost.P4280045

Tak doufám, že seberete odvahu a vyrazíte na jarní sběr :-) Jak je vidět na této fotce, v kopřivových jídlech sice občas narazíte na chloupek... :o)P4280046

...ale bát se toho nemusíte – smažené kopřivy nepálí :)

Nutriční informace:
Bez lepku: ANO

Bez mléka: NE

Paleo: ANO

Sacharidy celkem: zanedbatelné množství

Glykemický index:

Jelikož jídlo téměř neobsahuje sacharidy, GI je samozřejmě velmi nízký. Kopřivovou omeletu tak lze jen doporučit :-) můžete si ji dát bez výhrad v jakoukoli dobu.

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedna a devět