Letní grilovačka s nádechem podzimu :-)
Léto sice ještě úplně neskončilo, ale dýňová sezona už je v plném proudu. Využijte toho, že jsou dýně nyní za výbornou cenu a nakupte si do zásoby :)! V zimě vám horká dýňová polévka určitě bude chutnat...
My však ještě zůstaneme u letních jídel a dýni si připravími na grilu. I když se dá s dýněmi v kuchyni doopravdy kouzlit, konkrétně odrůda hokkaido je tak výborná, že žádné velké úpravy ani nepotřebuje. Jelikož má sama o sobě jemně oříškovou příchuť, zkusila jsem ji tentokrát opéct samotnou a její chuť dotáhnout k dokonalosti ořechovým olejem. No.. a je to fantazie :)
Suroviny pro 4 osoby:
1 malá dýně hokkaido
ořechový nebo mandlový olej
1 kelímek čerstvého sýra cottage
sůl
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vybereme semínka a dužinu nakrájíme na měsíčky. Kousky osolíme a položíme na rozpálený gril. Pečeme z každé strany cca 10 minut, dokud není dýně měkká.
Na talíři dýni polijeme ořechovým nebo mandlovým olejem a ozdobíme čerstvým vychlazeným sýrem cottage.
Pokud doma nemáte ořechový olej, opravdu Vám doporučuji si ho pořídit. V kuchyni se Vám rozhodně nebude jen tak bez povšimnutí válet - můžete ho používat na dochucení salátů, zeleniny, těstovin, do sladkých jídel, do ořechových krémů.. Na ochucení jídla s ním stačí pár kapek, které ale dokážou hotové zázraky.
Asi nejvýraznější ze všech je olej z vlašských ořechů, který voní opravdu intenzivně a má sklon přerážet všechny ostatní chutě - proto ho stačí opravdu maličko. Arašídový je také hodně aromatický, do asijských jídel a směsí je nepřekonatelný, zvlášť pokud do jídla přidáte ještě buráky. Naopak mandlový, který jsem na dýni použila tentokrát, je jemný a nepříliš výrazný, po ořechách voní jen lehce a můžete ho bez obav použít kdekoliv.
Všechny tyto oleje jsou výborné, ale hodí se k používání spíše zastudena. Při pečení se jejich chuť tak nějak vytrácí, ořechové řízky na nich opravdu neusmažíte :-)
Na zeleninu jsou ovšem neodolatelné a nepostradatelné. Takto připravená dýně vyladěná chutí vhodného oleje je opravdu vynikajícím, přitom jednoduchým letním jídlem...