Zimní vitamínová bomba
Zatímco některé bylinky z balkonu odešly spolu s letními vedry, popřípadě nyní s prvními mrazíky, petrželka se zatím stále drží statečně. Pokud jste na tom stejně, zkuste si doma upéct tento báječný koláč, který si jí můžete ozdobit plnými hrstmi. Slovo koláč je zde možná trošku nadnesené: pod tímto výrazem si totiž většina lidí vybaví hutnou, silnou vrstvu těsta z mouky, tuku a kvasnic – tedy jídlo, které byste asi trávili celý den.. Tento „koláč“ je sice v krásné koláčové formě, ale vlastnosti má přesně opačné – je lehký, zdravý a díky pořádné dávce kysaného zelí vaše trávení naopak podpoří! Pusťte se do něj, nebudete litovat!
Suroviny na formu o průměru 24 cm:
400 g kysaného zelí (jednoznačně doporučuji toto)
200 g lněných semínek
6 celých vajec
150 g ovčí brynzy
1 menší cibule
2-4 stroužky česneku
sůl, pepř, sádlo
čerstvá petrželka na posypání
Zelí si připravíme klasickým způsobem: Na sádle zpěníme cibulku, po chvíli přidáme zelí a dusíme asi 15 minut – zelí se bude ještě péct, proto není třeba to přehánět, nicméně cibulový základ mu dodá „šmak“ :-)
Lněná semínka si rozdrtíme v mixéru, smísíme s vodou a natlačíme na spodek dortové formy. Strčíme do trouby na dvacet minut – tímto máme hotovo těsto :-)
Do mixéru nyní vyklepneme 6 vajíček, přidáme špetku soli a trochu vody a vymixujeme dohladka. Zbytek už je naprosto jednoduchý – brynzu si nastrouháme nebo nakrájíme, smícháme s poloměkkým zelím a ušlehanými vajíčky. Nalijeme na těsto ze lněných semínek, promícháme s prolisovaným česnekem a zasypeme petrželkou.
Při 200 stupních pečeme asi 50 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.
Koláč můžeme jíst teplý i studený - lépe se samozřejmě krájí až druhý den po vychladnutí.
Máte-li petržel hodně rádi, klidně si ještě přidejte - osvěží děch a stejně jako zelí Vám dodá vitamín C a tím podpoří imunitu...
Brynzu doporučuji při přípravě nestrouhat úplně na jemno - naopak si můžete všimnout, že jsem ji nechala místy i ve větších hrudkách, což dělá z tohoto koláče naprostou delikatesu :)
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez mléka: NE – jde však o mléko ovčí, nikoli kravské
Paleo: ANO
Sacharidy celkem: 40 g
Glykemický index:
Zásadu nízkého glykemického indexu zde splňuje jak hotové jídlo, tak i jednotlivé suroviny. Z tohoto důvodu jde o výborné, syté jídlo, vhodné i pro lidi s menší citlivostí na inzulin.