Brynzový "koláč" se zelím a petrželkou

Napsal Táňa (») v neděli 17. 11. 2013 v kategorii Zelenina, přečteno: 1793×
p5260064.jpg

Zimní vitamínová bomba

Zatímco některé bylinky z balkonu odešly spolu s letními vedry, popřípadě nyní s prvními mrazíky, petrželka se zatím stále drží statečně. Pokud jste na tom stejně, zkuste si doma upéct tento báječný koláč, který si jí můžete ozdobit plnými hrstmi. Slovo koláč je zde možná trošku nadnesené: pod tímto výrazem si totiž většina lidí vybaví hutnou, silnou vrstvu těsta z mouky, tuku a kvasnic – tedy jídlo, které byste asi trávili celý den.. Tento „koláč“ je sice v krásné koláčové formě, ale vlastnosti má přesně opačné – je lehký, zdravý a díky pořádné dávce kysaného zelí vaše trávení naopak podpoří! Pusťte se do něj, nebudete litovat!


Suroviny na formu o průměru 24 cm:

400 g kysaného zelí (jednoznačně doporučuji toto)

200 g lněných semínek

6 celých vajec

150 g ovčí brynzy

1 menší cibule

2-4 stroužky česneku

sůl, pepř, sádlo

čerstvá petrželka na posypání


Zelí si připravíme klasickým způsobem: Na sádle zpěníme cibulku, po chvíli přidáme zelí a dusíme asi 15 minut – zelí se bude ještě péct, proto není třeba to přehánět, nicméně cibulový základ mu dodá „šmak“ :-)

Lněná semínka si rozdrtíme v mixéru, smísíme s vodou a natlačíme na spodek dortové formy. Strčíme do trouby na dvacet minut – tímto máme hotovo těsto :-)

Do mixéru nyní vyklepneme 6 vajíček, přidáme špetku soli a trochu vody a vymixujeme dohladka. Zbytek už je naprosto jednoduchý – brynzu si nastrouháme nebo nakrájíme, smícháme s poloměkkým zelím a ušlehanými vajíčky. Nalijeme na těsto ze lněných semínek, promícháme s prolisovaným česnekem a zasypeme petrželkou. P5260001

Při 200 stupních pečeme asi 50 minut, dokud povrch koláče nezezlátne.P5260043

Koláč můžeme jíst teplý i studený - lépe se samozřejmě krájí až druhý den po vychladnutí. P5260046

P5260051Máte-li petržel hodně rádi, klidně si ještě přidejte - osvěží děch a stejně jako zelí Vám dodá vitamín C a tím podpoří imunitu...P5260064_2

Brynzu doporučuji při přípravě nestrouhat úplně na jemno - naopak si můžete všimnout, že jsem ji nechala místy i ve větších hrudkách, což dělá z tohoto koláče naprostou delikatesu :)P5260056

Nutriční informace:

Bez lepku: ANO

Bez mléka: NE – jde však o mléko ovčí, nikoli kravské

Paleo: ANO

Sacharidy celkem: 40 g

Glykemický index:

Zásadu nízkého glykemického indexu zde splňuje jak hotové jídlo, tak i jednotlivé suroviny. Z tohoto důvodu jde o výborné, syté jídlo, vhodné i pro lidi s menší citlivostí na inzulin.

 

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel devět a tři