Jak si zpříjemnit vaření a zútulnit kuchyň?
Je neskutečné, jak čas letí – sotva jsem si stihla všimnout, že začalo jaro a najednou už se lidé rozjíždějí na prázdniny.. Poslední dva měsíce kolem mě proběhly jako v nějakém rychlém snu - práce mě totiž naprosto pohltila :)
Bohužel kvůli zápřahu sedm dní v týdnu zanedbávám i svůj blog – poslední recept před měsícem, no co to je za ostudu :)? A proč nemá den aspoň 48 hodin? Momentálně když už vařím, tak co nejjednodušeji a nejrychleji – tím ovšem moje záliba v koření, pečení, bylinkách, složitostech a kreativních kombinacích dostává pěkně na frak. Nejčastějším jídlem jsou teď u mě vejce natvrdo :) A recept nepřidám ani dnes, zato tu mám krásnou fotodokumentaci věcí, které mi doma za poslední dobu přibyly. Člověk si musí udělat radost, ne :-)?
Začneme malou hádankou - co to je??
Pro mě naprosto úžasná věc – nezabere žádný prostor, je elegantní a barevně ladí s kuchyní :) Umí libry, gramy i mililitry, dovažuje a při nečinnosti se automaticky vypne – co víc chtít za těch pár korun? Zvažte to :o)!
A co tu máme dále? Ano, mé oblíbené koření. Od té doby, co chodím nakupovat SEM se mi domácí zásoby koření rozrůstají jak co do množství tak do druhů. A s jakousi nešikovnou „přihrádkou na koření“ v kredenci už zkrátka nevystačím – jednak to není praktické, jednak to vypadá prostě blbě :) Takže jsem se odhodlala k ráznému kroku a objednala si tuhle plechovou parádu:)
Pravda, 16 přihrádek není zase tak příliš, ale větší bohužel zřejmě není na českém internetu k sehnání :) I tak se mi sem ale pohodlně vejdou všechny mé oblíbené záležitosti – estragon, skořice, bazalka, tymián,..
garam masala, kari, kurkuma, koriandr,..
Co říkáte, není to hezčí než koření v papírových pytlíkách :-)?
A když už máme hezky uspořádané koření, je třeba pořídit si důstojný doplněk také pro sůl a pepř. Do elegantní kuchyně je tato komunistická souprava něco jako noční můra:
(stále) prodává Tescoma :-)
obzvlášť se čtyřbarevným pepřem a růžovou himalájskou solí :-)
A přesuneme se ven! Je léto a lidem rozkvetly zahrádky – nám "Pražákům" většinou pouze balkony, ale i ty mohou vypadat hezky. Díky šikovné bábičce mám i já teď takový skromný bylinkový záhonek..
Koukněte pěkně zleva a poznávejte :-)
meduňka.. výborná jako čaj nebo jen na takové to domácí žvýkání..
tymián.. který já osobně můžu ve svíčkové i v guláši :-)
petrželka.. všestranná do jídla i na osvěžení dechu..
rozmarýn.. úžasný k rybě nebo fazolím
a pažitka.. všude tam, kde dáváte cibuli.
To nejlepší a nejchutnější mi ovšem (doufám) roste vedle ní – co jiného, než dýně hokkaido!
Letošní pokus doufám dopadne lépe než ty předchozí – takto mi dýně prospívá po uplynulém tropickém týdnu :o) Mám pocit, že jí na balkóně bude brzy těsno..
No a na závěr malá dekorace v podobě vína a slunečnice – před třemi týdny..
Co k tomu dodat? Přeji krásné, tropické léto....