Z nákupní tašky..

Napsal Táňa (») v neděli 20. 12. 2015 v kategorii Suroviny, přečteno: 2343×
dsc0023.jpg

No kde jsou nějaké recepty?! Kam se poděly omáčky tisíce vůní, dýně na sto způsobů a dezerty přetékající oříšky, semínky a kokosovým mlékem? Napsat, že nemám čas na vaření, by byl nesmysl – krom toho, že času máme všichni stejně, pokud nechcete jíst jen polotovary ze supermarketu nebo nemáte vlastního kuchaře, tak prostě vařit MUSÍTE. Z čehož plyne, že já vařím docela hodně :) Ale!

Přišla jsem na to, že mi poslední dobou tak moc vyhovuje přirozená chuť spousty potravin, že je prostě škoda je přebíjet a kombinovat s čímkoliv jiným. Ne že by mě to netěšilo, problém je spíš v tom, že co se týká "receptů" v pravém slova smyslu, sem na blog pak moc nemám co dávat :)

Například po iks letech, kdy jsem se pokoušela vymyslet tu nejlepší, nejpikantnější a nejúžasnější omáčku k masu pod sluncem, jsem zjistila, že ze všeho nejvíc mi chutná maso, které je prostě jenom VAŘENÉ. Ano, čtete správně vařené!

Namísto dumání, jestli si mám udělat kuře na kari nebo s rajčaty, podusit v páře nebo zapéct v troubě (no jo, ale s čím? jen tak s máslem nebo i s kořením? a co ho třeba rovnou naložit.. :) ) teď 2x týdně hodím do hrnce kus vepřové plece nebo hovězí kýty, nechám hodinu vařit ve vodě a mám naprostou jistotu, že si opravdu pochutnám. Ještě víc než kdykoliv předtím mi taky zachutnaly luštěniny – vařím většinou celé kilo naráz a pak už jen beru z mrazáku a kombinuji opět s vařeným masem, vařenou zeleninou, sýrem nebo vajíčkem. No, suverénně nejčastěji to vypadá takto: Wp-20150516-008

kombinace lilku, cizrny a balkánského sýra je totiž pro mě nepřekonatelná :-) Za studena ještě často střídám s uzeným lososem..

20150818-150139

za tepla pak s vajíčkem a oblíbeným listovým špenátem (vím, jak to jídlo vypadá, ale chutná božsky).

Wp-20150403-002

Luštěniny mají navíc jednu velikou výhodu - dají se připravit i na sladko :) Takže když už mě chytají vážně neodbytné chutě na nějakou dobrotu, fazolové koláče to jistí – těch už mám ale na blogu tolik, že je asi zbytečné je sem znovu cpát. Momentálně u mě vede ten legendární kokosový a nějakou dobu to tak asi zůstane.. :)

P1120046_3

No, ale koukám, že jsem odbočila někam, kam jsem vlastně vůbec nechtěla. Pointou příspěvku mělo být, že spíše než vaření se poslední dobou věnuji – ano, proč si to nepřiznat - míchání různých věcí dohromady.. A při tomto způsobu stravování více než kdy jindy potřebujete v obchodě sáhnout po kvalitních potravinách, které nepotřebují milion úprav a jsou dobré samy sobě. Co můžu doporučit a co ne?

President Le Fromage Salade

Dsc0084

Co vy a sýry? Já se přiznám bez mučení – bez sýra nedám ani den :) Vím, že není ideální cpát se pořád laktózou, občas mám ale pocit, že by mi nevadilo nejíst nic jiného.. :) Nemusím moc sýry extra tvrdé nebo plesnivé – hermelín i parmazán mě nechává chladnou – ale po čerstvých a měkkých bych se utloukla. A ten, který vidíte na fotce výše, je opravdovou delikateskou! Obrázek na obale ho tak úplně nevystihuje, je to spíše sýr na lžičku než na to, abyste ho krájeli, to ale nic nemění na skutečnosti, že jeho chuť je dokonalá. Však jsem ho taky snědla samotný na posezení a to nejenom jednou :) Skvěle ale chutná i s jakoukoli zeleninou nebo třeba s koprem a uzeným lososem..

Eridanous kozí sýr (Lidl)

Dsc0080

Od tohohle kousku jsem měla velká očekávání, ale bohužel mě nepřesvědčil. Ne snad, že by smrděl jako chlívek (s čímž má hodně lidí u kozích sýrů problémy), ale spíše naopak – nic kozího jsem v něm necítila a nějak mě vůbec nezaujal. Nálev i sýr byl už hodně slaný - a zatímco pověstná špetka soli apetit povzbudí, tohle mě spíš odrazovalo (ale aspoň jsem ho nezlikvidovala naráz, že ano..). Uzavíratelná krabička je ale šikovná :) Dsc0082

Dione špenát listový řezaný

Dsc0083

Co se má jíst na sílu?! Jasnačka, špenát! Dětmi nenáviděný, gurmány milovaný. Já nejsem ani jedno, špenát mám ale opravdu ráda – je chuťově výrazný, oživí každé jídlo a hlavně se nemusí vařit, což oceníte, kdykoliv spěcháte. Kostku na tomto obrázku si do košíku určitě přihoďte, ale! Nenechte se zmýlit výrazem „listový“ na obale – „řezaný“ je totiž tak důkladně, že listy v sáčku nenajdete ani náhodou :-) Samostatně nebo jako příloha je tudíž nepoužitelný, na přípravu rychlých pomazánek nebo omáček ale nemá chybu. Můj tip: Nechejte ho přes noc rozpustit v misce s cottagem a /nebo cizrnou (jak překvapivé) – do rána máte salát :-)

Arax rýže natural červená

Dsc0026_3

S rýží to stejně jako s jinými přílohami nepřeháním a zásadně jím neloupanou – leštěná bílá rýže se chová v podstatě jak bonbóny: rychle přechází do krve a způsobuje vlčí hlad.. Červenou rýži ale můžu doporučit: je rychle hotová a přitom se nerozváří na kaši, na skus je příjemná a jemně oříšková. Dá se jíst i samotná!

Giana Tuňákový salát Mexico

Dsc0023_2

A co když se jede na cesty? Většina lidí si bere obložené housky, tousty a bagety, já obvykle táhnu zásobu tuňákových salátů. Mým favoritem je Rio Mare s velkými máslovými fazolemi – bohužel jeho cena se šplhá ke stovce a u jednoho většinou neskončí, takže jsem okolnostmi nucena zkoušet i jiné, méně zvučné značky :) Samotný drcený tuňák je sice celkem nechutnost, hotové saláty s různými luštěninami jsou ale většinou poměrně dobré. Podotýkám většinou. Tenhle salát byla bohužel výjimka a určitě už si ho nekoupím: jednak je v něm ryby za ty peníze opravdu VELICE málo, jednak mě jeho neskutečně pálivá chuť vůbec nenadchla: namísto tuňáka dominuje cibule, chilli a jakási univerzální červená šťáva..

Essa fazole červené

Dsc0003_2

Z výše uvedeného nám vyplývá jediné – nejchutnější salát je vždycky ten, který si připravíte sami. A když není po ruce mrazák plný předem uvařené cizrny, hodí se mít nějakou tu konzervu.. Sice jinak luštěninám z plechovky moc nefandím, tyhle červené fazole můžu ale doporučit – jako jedny z mála na trhu neobsahují přidaný cukr ani žádné další zbytečnosti. I chuťově jsou výborné a nejsou vůbec slané, takže je můžete použít i do koláče :)

Nicméně neobvykle dlouho tu nebyla řeč o sýru :) Tak si zas jeden dáme, co myslíte?

Pilos Balkánský sýr (Lidl)

Dsc0011

Výborný! Možná to není balkánský sýr úplně podle předpisů, ale mně naprosto vyhovuje. Je hodně měkký a mazlavý, takže se snadno drolí, rozpadá a dělá binec, ale po ochutnání mu to rádi odpustíte :) A ještě jeden sýr bych tu měla:

Ricotta Speciale (La Formaggeria Gran Moravia)

Dsc0018

Tak schválně – jak často používáte hlášku „V životě jsem nejedl/a nic lepšího“? Já s podobnými pochvalami šetřím, nicméně tady jsem na vážkách – tenhle sýr je totiž absolutní nebe :o)! Jemně nasládlý, lehce hrudkovitý, voňavý, smetanový, no prostě Ú-Ž-A-S-N-Ý :)

P6250790

Kam se hrabe zmrzlina nebo šlehačka, tahle na pohled obyčejná hrouda syrovátky (ano, navíc je to i zdravé) strčí do kapsy všechno. 300 gramový kelímek ve mně skončil ani nevím jak – na celé Elbě jsem asi tak dobrou ricottu nekoupila a to je co říct. Tahle je totiž české výroby a je absolutně čerstvá – má trvanlivost jen 5 dní, já ji ale bez obav nakupuji ve velkém :-)

Dsc0019_2

Můj tip: Tato sýrárna má také výborné krájené čerstvé máslo, pokud tam zavítáte, určitě vyzkoušejte!

KTC 100% pure coconut oil

P6250804

Vedle másla je dalším skvělým zdrojem tuků kokosový olej. Prospívá štítné žláze, ničí kvasinky, vyživuje pokožku, vlasy i nehty. Na trhu je dnes už velká spousta značek tohoto téměř zázračného tuku, tahle byla ale šlápnutím vedle. Olej naprosto nevoní po kokosu, je spíše podivně nakyslý a chuťově nijaký. Vyhněte se mu!

K-Classic Mild (Kaufland)

Wp-20150516-001

Oukej, káva sice není tak úplně potravina, ale vynechat ji rozhodně nemůžu, je to pro mě důležitá a nezbytná součást každého dne! Bez kafíčka se prostě od jistého věku neobejdu, a pokud si ho nemůžu po ránu dát, jsem úplně nesvá. I tady ale preferuji jednoduchost - kávu piju instantní, bez cukru a bez mléka – prostě mi to chutná a tečka, ať mi na to nikdo nesahá :) (Máloco totiž působí tak úsměvně, jako stokiloví lidé stravující se levnými odpadky, ale vehementně kritizující ZROVNA instantní kafe..) Značek jsem už vyzkoušela bezpočet, moc příjemně mě ale překvapila jedna z nejlevnějších – obyčejná K-Classic Mild z Kauflandu. Určitě ji zkuste - celých 75% jejího složení tvoří odrůda robusta, což jí dodává nezaměnitelnou, čokoládově zemitou chuť.

Což mi připomíná.. co si dát nějakou mlsnou tečku na závěr :-)? S kávou má přece má řada z nás neodmyslitelně spojeno i něco sladkého..

Dsc0021

Ach ano, samozřejmě došlo i na další čokoládu. Ale víte co? Tu si schovám zas do samostatné čokoládové recenze... Ať se máte na co těšit :-)Dsc0022

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel šest a jedna