Že jste takových článků už četli spoustu – a pořád nic? Pořád jste tlustí? Možná je načase se zamyslet nad způsobem, jakým přistupujete k jídlu. Spousta lidí se totiž přejídá v podstatě NEVĚDOMĚ – mají jednoduše zakořeněné špatné návyky. Následujících 10 jednoduchých tipů Vás donutí k zamyšlení – a uvidíte, jak půjde vše najednou snáze :-)
- Udělejte si na jídlo klid a čas - jezte pouze v sedě u stolu a z talíře! Nejezte za pochodu, při běhu, při nákupech, vaření, z pánve, na stojáka u ledničky nebo jen tak u linky. Je to zbytečné – jídlo si nevychutnáte, ale stejně z něj ztloustnete.
- Zamilujte si zeleninu! Zeleniny není nikdy dost, obsahuje vitamíny, vodu a vlákninu. Víte ale vůbec, jak skutečná zelenina chutná? Jak výborná je v páře vařená brokolice, jak úžasná je třeba hlíva, cuketa nebo žampiony na másle?
- Následně zkuste každé začít právě zeleninou – i kdyby šlo o chleba s máslem. Snížíte glykemický index pokrmu a ve finále třeba nesníte tolik.
- Jezte pomalu. Ano, čtete správně! Pokud máte na jídlo pět minut (před schůzkou, odjezdem autobusu atd.) a ve stresu ho do sebe naházíte, přejíte se, ani nevíte jak. Jestli si nemůžete vyhradit například na oběd dostatek času, zvažte, zda jej neodložit a nenajíst se později – vaše tělo to přežije a vaše zdraví na tom bude lépe.
- Vnímejte, co jíte! Víte, jak voní šafrán nebo oregano, že feta chutná úplně jinak než balkánský sýr, že chorizo není totéž, co klobása z pouti? Poznáte od sebe jednotlivé druhy rýže nebo fazolí, různé sýry a koření? A co to vlastně máte na talíři – dokážete rozeznat například křehké hovězí maso, jemnou chuť tymiánu nebo bazalky, olivový olej, česnek a další ingredience? Nebo prostě jen většinou jíte nějaký slaný či sladký mišmas?
- Opět – jezte pomalu! Je nutné si nabírat a cpát do pusy plnou vidličku, když ještě žvýkaté předchozí sousto? Nejste přece krmná husa :D
- Nejezte cokoliv, co vidíte, jen proto, že to zrovna vidíte :-) Ať se to týká brambůrků na návštěvě, sušenek na ochutnávce v obchodě nebo jablek na stromě – zeptejte se vždy sami sebe, jestli opravdu teď máte hlad a teď potřebujete zrovna tohle „jídlo“.
- Nikdy nemusíte dojídat všechno, co máte na talíři, ani jíst všechno, co máte na talíři. Kdo určuje, jaký máte mít hlad? Nestyďte se v restauraci požádat o jinou přílohu nebo si nechat zbytek jídla zabalit. Nebo se budete raději přejídat kvůli lidem, kterým jste naprosto ukradení?
- Nepřecpávejte se ze zvyku nebo proto, že to dělají ostatní – nenechte se v tomto strhnout davem. Že máte návštěvu babičky spojenou s deseti knedlíky a pekáčem buchet po obědě? Že ostatní kolegyně se na svatbě cpou koláčky a dorty, protože „dneska dietu nedržím“? Že v létě se sluší narvat si břicho sladkým ovocem, protože „to se tak prostě dělá“? Opravdu Vám to dává smysl?
- Ať jste kdekoliv a chcete jíst cokoliv, myslete na jedno zlaté pravidlo – nejezte, co vám nechutná, raději si počkejte na to, co si opravdu užijete. Jídla bude na světě dost i zítra :-)
- ZAUJAL VÁS ČLÁNEK? SPOUSTU DALŠÍCH TIPŮ NAJDETE V MÉ KNIZE ZÁVISLÁ NA ČOKOLÁDĚ! K
- OBJEDNÁNÍ ZDE: https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html