Z nákupní tašky – proč mám pořád chuť na SACHARIDY :)?

Napsal Táňa (») v sobotu 23. 12. 2017 v kategorii Suroviny, přečteno: 1971×
dsc0078_2.jpg

Tak co tu mám tentokrát dobrého a nedobrého? Čokoládu sladkou a ještě sladší, výborné bezlepkové těstoviny, chlebíčky, játříčka,.. :) No ano, Vánoce se blíží! Méně vtipná věc je, že mám čím dál tím větší chuť na sacharidy. A čím víc jich jím, tím víc si opět potvrzuji, jak jsou návykové. Nepamatuji si dobu, kdy bych byla posedlá kukuřičnými chlebíčky nebo rýžovými nudlemi natolik, že bych je jedla každý den a to i v půl deváté večer. Normálně se obvykle ve svých chutích vyznám, tady najednou nevím, kde je chyba. Proč nemám větší chuť spíše na tuk :)? A důležitější věc – mám sacharidy přiškrtit nebo se jim dál ládovat ve stylu – „tělo ví, o co si říká“???

 

Prozatím se držím své filozofie dát tělu, co potřebuje. Je pravdou, že zápřah byl poslední dobou velký a energie občas chyběla – sama jsem cítila, že ve dnech s nízkým příjmem sacharidů mi dělalo téměř problém vyjít schody :-) Navíc bylo i méně času na vaření, a když holt nebyla chuť na samotnou bílkovinu, docela často jsem se zachraňovala tímto:

Cornies kukuřičné chlebíčky se lněným semínkem

Dsc0086-2_2

Ano, chutnaly mi ty s mořskou solí a tyhle mi chutnají taky – možná snad ještě více! Nikdy bych nevěřila, jaký je rozdíl mezi chlebíčky rýžovými a kukuřičnými: zatímco ty první si název „polystyren“ opravdu zaslouží, ty druhé jsou tak dobré, že se dají jíst i samotné! Což samozřejmě není dobrá zpráva, vzhledem k tomu, že z hlediska glykemického indexu je to totálně špatně, že ano. Tady se vlastně nelze vůbec divit, že mám po jejich konzumaci na sacharidy ještě větší chuť, bohužel ta jejich lehce slaná křupavost je opravdu návyková. Dokonce tak, že mi přijde škoda si na ně dávat sýr :D Chuťově tedy super, výživově už méně. Řešení zatím neznám :)

 

Favorina Finest Pralines – Lidl

Dsc0082_3

Tahle čokoláda vlastně ani není čokoláda - je to prostě čistý lískooříškový nugát. Mám pro tyto čokolády s lískoořechovou pastou slabost - chutnají totiž jako kvalitní lískooříškové máslo Nutspread, jen jsou vydatně oslazené :) V této nenajdete ani žádná éčka nebo palmový olej, takže nebýt toho množství cukru, byly by tyto cihličky vlastně skoro neškodné a nízkoglykemické :) Faktem je, že chutnají delikátně a na jazyku se doslova rozplývají. Doporučuji, pokud máte opravdu velkou chuť na sladké – víc než jednu jsem nikdy nespořádala, to bych asi umřela na otravu cukrem :)

Pohanka Bio - Albert

Dsc0096_2

Bio potraviny většinou nějak záměrně nevyhledávám.. takže i z této bio pohanky jsem poněkud v rozpacích :-) Jaká má vlastně správná pohanka být? Delší dobu jsem kupovala tu tmavou přímo z ruských specialit – rozdíl v barvě mezi nimi je opravdu značný:

Dsc0097_3

Tato pohanka je ta světlejší, což by nevadilo, spíš mě zaráží, že i při dlouhém namáčení zůstává tvrdá.

Dsc0095_2

Mám sice křupavost pohanky ráda, ale tady je potřeba na změknutí opravdu dlouhá tepelná úprava a to mi přijde zase u pohanky škoda vzhledem ke ztrátě vitaminů a cenného rutinu. Co z toho vyplývá? Asi zůstanu pro příště věrná osvědčené (nebio) klasice :-)

 

Kokosové mléko Light – Lidl

Dsc0015_5

 

Lidl mě opět potěšil - už delší dobu má kokosové mléko ve standardní nabídce a to dokonce ve dvou variantách – klasické a této light. Ovšem jelikož kokosové mléko nepiju samostatně, tak vlastně ani nevím, zda je mezi nimi výrazný rozdíl :) Používám jej hlavně do pečení a omáček, na zjemnění a ovonění dezertů a tak dále, tam vám poslouží určitě stejně dobře jako to normální. Asi budu mít doma obě varianty a tuto light používat tehdy, pokud by byl výsledný pokrm s klasickým mlékem až příliš tučný a těžkotonážní :-)

 

Vitana Cukr s mandlovou příchutí

Dsc0051_2

Jelikož skořicový cukr mám opravdu ráda, naivně jsem se domnívala, že s tímto to bude podobné. Chyba! První, co mne při otevření a přičuchnutí napadlo, bylo „chemie“. Opravdu hodně umělý zápach, jako by nešlo o cukr s vůní, ale čisté laboratorní aroma. Ani v potravinách se tedy moc neosvědčil – vzhledem k tomu, že nápoje nesladím, zatím jsem jej vyzkoušela pouze do jednoho ze svých bezlepkových koláčů. A patřil bohužel k těm nejméně povedeným za poslední dobu :/ Zřejmě bude potřeba vychytat dávkování – anebo ještě lépe neexperimentovat a vrátit se k obyčejným skutečným potravinám bez umělých příchutí :)

(Poznámka: Tento výrobek zvítězil ve své kategorii jako Novinka roku v Soutěži volba spotřebitelů. Takže se vlastně není co divit, že mi nechutná – má-li něco zaujmout široké publikum, musí to být opravdu hodně navoněné, barevné a umělé :-) )

 

Hamé Tresčí játra

Dsc0107

Tresčí játra stále patří k mým nejoblíbenějším potravinám – díky bohu, že ani při momentální touze po sacharidech mě nepřechází zatím chuť na něco takto zdravého a plného omega-3 kyselin. Tahle jsou naprosto čistá a neobsahují nic navíc – v předchozích týdnech jsem testovala s citronem, s bobkovým listem nebo uzená, klasika ale samozřejmě nikdy nezklame. Mají lahodnou chuť, skvělou vůni i krásně krémovou konzistenci. Navíc patří k těm levnějším, takže určitě doporučuji!

 K-Classic Smetanová čokoláda s celými ořechy – Kaufland

Dsc0081_2

Podobné velké (200 g) tabulky čokolády s celými ořechy už seženete téměř v každém supermarketu – a výhodou těch „diskontních“ je samozřejmě jejich příznivá cena. Tuto čokoládu jsem si koupila na porovnání s výrobkem z Lidlu, který jej prodává pod svojí značkou Fin Carré (v recenzi zde). Nepřekvapivě chutnají obě čokolády hodně podobně :) lidlovská mi asi přece jen jede malinko víc, snad je o chloupek sladší, výraznější, co já vím. I když je možné, že si to namlouvám a obě dělá stejný výrobce :) Chybu s ní ale neuděláte, dobrá určitě je a díky velkým ořechům má i poměrně málo sacharidů.

 

Pohanková mouka bio – Albert

Dsc0098_2

No ano, a letos v zimě také peču chleba :D samozřejmě se držím bezlepkových a nízkosacharidových receptur a nepřidávám žádná kypřidla, takže jsou to spíš takové krekry - i tak mám na ně ale větší chuť, než bych kdy čekala. Po hodně dlouhé době, kdy mi pečivo ani nepřišlo na mysl, je to celkem změna – přiznávám, že nebýt jisté pracnosti pečení, nejradši bych je jedla denně. Bohužel jak jsem uvedla na začátku, sacharidy jsou návykové a pohankové chlebíky mi to potvrzují. Očividně ani nemusí jít o pšenici, aby si člověk na tom křupání vypěstoval závislost :-) Nicméně abych se vrátila k věci – tato pohanková mouka je super! Dobře se s ní pracuje, krásně váže vodu, nesmrdí a placičky jsou jedna báseň :)

Dsc0172_2

 

Nudle z hnědé rýže

Dsc0029_6

Název společnosti raději luštit nebudu, každopádně tyto nudle jsou fenomenální! Pro rýžové těstoviny mám totiž slabost – a zatímco těch běžných „bílých“ je všude plno, hnědé jsem zahlédla poprvé a v regále samozřejmě nemohly zůstat. Oceňuji na nich především dvě věci: Dobré nutriční vlastnosti a rychlost přípravy. To, že jsou řekněme celozrnné, je na jejich sytivosti opravdu znát – stačí mi jich sníst i 30 gramů a mám pocit, že jde o velkou porci – od těch bílých se v tomto řekla bych dost liší.Dsc0112_3

A rychlost přípravy? Asi to není objev roku, ale vážně je stačí jen nasypat do omáčky a minutku promíchat na pánvi – okamžitě jsou měkké a výborné. Žádné hektolitry vody v hrnci, žádné vaření dopředu jako u klasických těstovin. Takže za mě jednička dvakrát podtržená!

 

S dalšími novinkami vás dnes už neseznámím, ale vězte, že spousta jich už čeká ve skříni. A mezi nimi i pohankové vločky! Že bych si snad na stará kolena začala dělat kaše :-)? Hodně bych se divila, ale víte jak.. nikdy neříkej nikdy :)

Dsc0113_6

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel jedenáct a nula