Z nákupní tašky - je racio zdravější než čokoláda :)?

Napsal Táňa (») v sobotu 4. 11. 2017 v kategorii Suroviny, přečteno: 411×
Zaujalo mě : eetgo.cz = eet zdarma a onlinedsc0085-2.jpg

Další tradiční sbírka ingrediencí a potravin, které se mi za poslední dobu nashromáždily v kuchyni. I tentokrát je dost pestrá a obsahuje suroviny od masa, přes luštěniny až po milovanou hořkou čokoládu :) Co myslíte, budeme chválit nebo kritizovat? Tak trochu obojí! A začneme tentokrát neobvykle – gumou :D

 

Guarová guma – Natural Jihlava

Dsc0021-2_4

S guarovou gumou zatím nejsme kamarádi :) Možná, že tuto ingredienci neznáte – ale spíše ji konzumujete každý den, aniž byste o tom věděli! Jedná se totiž o celkem neškodné zahušťovadlo, které se přidává do celé řady potravin pro zlepšení konzistence – od kokosových mlék a omáček až po sušenky, těsta nebo pečivo. Hojně ji používají osoby s celiakií místo mouky – a jelikož jsem delší dobu na bezlepkové dietě, rozhodla jsem se, že to musím taky zkusit. No co vám mám povídat, po dlouhé době jsem vyhazovala jídlo :) V rámci upotřebení zbytků padla volba na bezlepkové „sušenky“ – z pohanky, mrkve, skořice a právě této gumy. Pečení bylo dlouhé :D nicméně jíst se to nedalo a odlepit od plechu vlastně také ne. Od té doby se mi to válí ve skříni a nějak nemám odvahu do toho jít znovu. A abych si tím zkazila guláš? Nebo snad houbovou omáčku k masu? Brrr :-)

Fazole černé oko – Lidl

Dsc0027_2

A co fazole? Na těch naštěstí není moc co zkazit, ty mi chutnají téměř vždy. Ráda zkouším i nové druhy, a ač dávám přednost máčení a domácímu vaření, sklenice nebo plechovka do rezervy se mi doma nikdy neztratí. Tyhle černooké jsem si koupila v Lidlu v rámci jejich španělského týdne (netřeba pátrat nad tím, proč jsou tedy vyrobené v Portugalsku :-) ). Jako všechny kupované hotové luštěniny byly na můj vkus až moc rozvařené, nicméně i tak se daly sníst.. Jejich jemná, škrobovitá chuť, mi připomínala brambory, uměla bych si je ale představit na slano i na sladko. U mě volba padla na fazolový salát s tresčími játry a špenátem – takže asi chápete, jak moc to bylo dobré :) V jednoduchosti je prostě síla!

Tesco Finest 85% hořká čokoláda – Tesco

Dsc0079_2

Od této čokolády jsem čekala tolik! Lákavé popisky na obale, vysoké procenty kakaa, navíc byla za dobrou cenu, takže jsem jich koupila asi šest.. A víte co? Vůbec není dobrá :-) Ne že by byla kyselá jako Lindtka – i když mírná nakyslost tam je – ale především je prostě nijaká. Bez chuti, bez vůně. Ničím mi nepřipomíná dobrou temnou čokoládu, jako je třeba ta J.D.Gross z Lidlu.. Nicméně každý máme jiné preference a třeba někomu padne do noty, ovšem mně tedy ne. Zase to má tu výhodu, že jí nesním tolik :)

 

Kukuřičné chlebíčky s mořskou solí - Racio

Dsc0085-2_2

Dietní hit devadesátých let a výživové pekla dneška :)! Těžko najít a postavit vedle sebe dvě rozporuplnější potraviny než právě tmavou čokoládu a extrudované chlebíky – zatímco před pár lety by čokoládu asi považoval za zdravější potravinu málokdo, dnes už se všeobecně ví, že tyto „polystyrenové“ chleby jsou všechno, jen ne dietní. A vím to samozřejmě moc dobře i já! Jenže.. :) Je jedna skupina potravin, se kterou právě tyhle chlebíky chutnají  tak dobře, jako snad s ničím jiným! A těmi potravinami jsou oříšková másla :)

Ač si sednou dobře i se zeleninou, rýží a těstovinami, na polystyrenovém chlebíku ta jejich chuť prostě vždycky vynikne nejlíp! A vzhledem k tomu, že oříšková másla Nutspread konzumuji ve velkém, i moje spotřeba těchto výrobků je celkem slušná. Takže k věci - tento kukuřičný chlebík od Racia musím pochválit! Je krásně tenký, žluťoučký a křupavý, díky mořské soli má jemně pikantní chuť a vzhledem k nízké gramáži jednoho plátku se s ním člověk až tak rychle nepřejí. Takže jednou za čas za mě určitě ano!

Mandlové máslo Nutspread s perníkovým kořením – Nutspread.cz

Dsc0093

A když už jsem načala ta oříšková másla, víte, které je teď moje top? Tohle!

Mandle-nutspread

Každoroční stálice mezi másly Nutspread na zimní období už je opět v prodeji – a narovinu, je to neskutečná bomba :) Už v loňském roce mě tahle kořeněná mandlová pomazánka naprosto pobláznila, ovšem jestli mě paměť neklame, letos chutná snad ještě lépe! Mám opravdu velký problém zůstat u několika lžic a nevyluxovat sklenici na posezení, protože tohle máslo je tak jemné, voňavé a přirozeně sladké, že se vypařuje jako vzduch :) Má parádní konzistenci, díky které se dá jak namazat, tak rozpustit třeba v hotovém jídle anebo sníst lžičkou. No zkrátka závislost :)

Mandlovy-krem

 

Kokosový cukr – Natural Jihlava

Dsc0054_2

Oříškové máslo? Tak dobré, že cukr nepotřebuje! Ovšem když vytvářím pečené dezerty, bez něčeho na doslazení se přece jen neobejdu. Kdysi tolik populární stevie ve mně nyní moc důvěry nebudí, utvrdila jsem se v názoru, že pokud má něco 0 kalorií a chutná to sladce, není to pro tělo přirozené. Ovšem agavové a další sirupy také nejsou žádná výhra: mají vysoký obsah fruktózy a vysoký glykemický index. Většinou proto sáhnu po kokosovém cukru – ten má údajně GI naopak nízký (ovšem čert ví, kde je pravda, že :)?). Miluji ho také pro jeho karamelovou barvu a vůni – je dost výrazný a na doslazení ho tak stačí opravdu malé množství. V obchodech už jej najdete pod celou řadou značek, já beru většinou tento nejlevnější a jsem spokojená :) Zkuste si připravit třeba kokosový koláč s kokosovým cukrem podle mého receptu – určitě vás také nadchne!

Rýžový papír Vitasia – Lidl

Dsc0086_3

Další potravina z tematických týdnů v Lidlu – tentokrát rýžový papír z Asie :) Velmi oceňuji jeho velikost a formát, jednoduše akorátní do středně velké rozevírací dortové formy :) Navzdory klasickému použití totiž tuto surovinu nevyužívám na smažené závitky, ale na pečení namísto lasagní nebo těsta na záviny a pizzy. Jeden recept už mám například tady a dá se říci, že v podobném stylu s ním peču stále. Tento papír je srovnatelný s ostatními výrobky, které se dají běžně v obchodech koupit, byl ale za příznivou cenu, netrhá se a nedrolí. Ve složení má vedle rýžové mouky i tapiokovou, která mu dodává příjemnou a možná zajímavější chuť, než kdyby byl pouze z rýže. Jeden plátek má necelých 5 g sacharidů, takže pokud si jejich příjem hlídáte, s tímto výrobkem se vám bude i dobře počítat :)

 

Retro Vepřové maso - Lidl

Dsc0089

A čím je ideální si takové rýžové plátky napěchovat? Co třeba vepřovým masem :)? Aneb Lidl potřetí, ale tentokrát chválit rozhodně nebudu! Tuto konzervu jsem koupila v populárním Retro týdnu – abych teda jó viděla, jak dříve bylo všechno jídlo lepší :D A upřímně? Pokud by mělo všechno mít za totáče kvalitu tohoto „masa“, pak jsem opravdu ráda, že jsem to nezažila! Nejenom, že to má masa ve složení pouhých 85%, navíc je výrobek tak přesolený a překořeněný, že mi maso skoro už ani nepřipomíná. Doporučuji při poblázněných chutích na slané, kořeněné a glutamátové výrobky – po pár soustech se rádi vrátíte k vařené pleci nebo kuřeti bez soli :D

Rýžové chlebíčky K-Klassic – Kaufland

Dsc0003_5

Tak si dáme rovnou ještě jedny, ať máte srovnání, ne? Tyto chlebíčky mě nenadchly tolik jako ty předchozí z více důvodů. Jednak jsou příliš silné, tím pádem mají vysoký obsah sacharidů a člověk jich automaticky sní více. Oříškové máslo na nich pak logicky tolik nevynikne, navíc nejsou křupavé, ale spíše gumové. Zkrátka klasický polystyren :) Takže pokud můžete, volte tenké Racia :)

Bellarom Hořká čokoláda s celými mandlemi – Lidl

Dsc0082_2

A na závěr sladkou tečku, ať máte o čem přemýšlet :) Tímto novým výrobkem si mě Lidl opět získal – hořká čokoláda s celými mandlemi se totiž vidí málokdy a pokud už, tak jedině za přemrštěnou cenu. Tahle čokoláda je ovšem výjimkou! Chutná skvěle, je tak akorát sladká, mandle jsou opravdu obrovské a křupavé a cenově vychází báječně.

Dsc0085

Díky obsahu ořechů má nižší procento sacharidů než klasická tabulka a tak nějak mě hezky zasytí i po pár čtverečcích. Určitě vyzkoušejte!

Tak a to je pro dnešek všechno! Další nálož dobrot i nedobrot, dietních i nedietních, nízkosacharidových, sladkých, slaných i kyselých zase příště :)

Dsc0015_3

 

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Zobrazit: standardní | od aktivních | poslední příspěvky | všechno
Článek ještě nebyl okomentován.

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
[*1*] [*2*] [*3*] [*4*] [*5*] [*6*] [*7*] [*8*] [*9*] [*10*] [*11*] [*12*] [*13*] [*14*] [*15*] [*16*] [*17*] [*18*] [*19*] [*20*] [*21*] [*22*] [*23*] [*24*] [*25*] [*26*] [*27*] [*28*] [*29*] [*30*] [*31*] [*32*] [*33*] [*34*] [*35*] [*36*] [*37*] [*38*] [*39*] [*40*] [*41*] [*42*] [*43*] [*44*] [*45*] [*46*] [*47*] [*48*] [*49*] [*50*]   [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel dvanáct a dvanáct