No vidíte, tentokrát to ani netrvalo věčnost, že :)? Poslední dobou totiž nevím, co bych vařila a nakupovala dříve! Že bych cítila v kostech tuhou zimu a podvědomou potřebu nasyslit zásoby? No, posuďte podle mé nákupní tašky sami.. :)
A čím začneme? Že by pro změnu zase čokoládou :)? Dobrá, ale varuji vás – téhle se fakt vyhněte..
Maritime Collection 70% - Albert
Na tuhle čokoládu jsem náhodou narazila v Albertu – nikdy předtím jsem ji neviděla a za cenu tuším 20-25 Kč jsem ji v regálu nemohla nechat! Bohužel musím konstatovat, že cena odpovídá kvalitě :/ Čokoláda je mdlá, nevýrazná, bez chuti a vůně. Není moc dobrá ani samotná, ani rozpuštěná do polevy nebo fondue. Je zajímavé, jaké jsou mezi teoreticky „stejnými“ čokoládami se stejným procentem kakaa rozdíly. Tohle každopádně už znovu brát nebudu – spíš přemýšlím, jak naložím s dalšími čtyřmi tabulkami, které jsem v zaslepení nízkou cenou koupila :D
Vepřová šunka – Lidl
Ano, také masových konzerv z Lidlu jsem si na léto nakoupila bezpočet :) Minule jsem recenzovala Vepřové koleno, které bylo úžasné, bohužel o tomhle výrobku to prohlásit nemůžu :/„Šunka“ mě hodně zklamala – připadala mi přesolená, ale přitom jinak jakási „jalová“, zkrátka bez chuti. Ani šunka, ani maso. Jak to tedy použít? Inu... kočka si s tím poradila :D
Pohankové pukance - BioHarmonie
Pohankové pukance – jak se ke mně dostaly? Nejspíš mi je někdo daroval. Protože jsou bez lepku :) A použití? "Stejné jako müsli, cornflakes a podobně." Já to chápu, ale.. na podobné „jídlo“ už dávno nejsem zvyklá a popravdě by mě ani nenapadlo na to mít chuť :) Natož s mlékem – to ani nemám doma :D Milé pukance se tedy válely měsíce doma – a když už to vypadalo, že se do nich dají červíci a poletí do popelnice, konečně jsem dostala nápad zakamuflovat je do svého pohankového chlebíku.
Nápad to byl dobrý – v něm se celkem ztratily a možná i těsto nakypřily :) Každopádně sama si je znovu nekoupím, není to nic, bez čeho bych nemohla žít..
Bio Ghí – České Ghíčko
Ghí mi moc chutná :) Změní chuť jídel, to ano – pokud si jej dám na právě upečené maso, zeleninu, ohřátou rýži atd., je velmi poznat, že jde o ghí a ne klasické máslo nebo šťávu, případně olej. Je hodně specifické, tudíž by asi nebylo dobré jej dávat do jídla moc – pak by se z toho mohl stát podobný nešvar jako dávat na všechno kečup nebo tatarku :) Na druhou stranu jde o čistý tuk a přírodní výrobek, takže proč ne. Ale samotné lžičkou ho nejím :D
Nutspread Kešu máslo s kávou a vlašskými ořechy – Nutspread.cz
Ale co samotné lžičkou jím? Rozhodně toto máslo! To je TAAK famózní! Je opravdu těžké se jím nenacpat, protože ta kombinace je jednoduše neskutečná, kam se hrabe zmrzlina :) Větší i menší kousky sladkých vlašských ořechů, kousky úžasné kávy a vše zalito nejlepším kešu máslem, které jsem kdy ochutnala..
Ještě minulý týden jsem VELMI ujížděla na tom míchaném kešu-vlašsko-sezamovém ... ale nedá se nic dělat, momentálně Kešu s kávou vede :) To je prostě nebe v hubě :D
Five Star sekaný tuňák ve vlastní šťávě – Penny Market
Od drceného tuňáka v konzervě by gurmánský zážitek čekal asi jen blázen.. Takže potvrzuji – tohle opravdu jen v nouzi nejvyšší :) Utvrdilo mě to v mé zásadě, že nemá cenu jíst něco, co nám nechutná – se zavřenýma očima, případně s tunou vajíček, cottage nebo jiných dobrot to sice spolykám, ale nepochutnám si - ve finále bych tak udělala se samotným vajíčkem lépe :) Navíc omega 3 kyselin je v tomhle výrobku jak víme poskrovnu, pokud vůbec nějaké. Za mě naprosto zbytečná věc – ovšem na pěší tůře asi přece jen lepší, než hladovět celý den :-)
Franz Josef Tresčí játra s bobkovým listem
A čím tedy nezbytné omega 3 doplnit? Tresčími játry! Tato jsou opravdu vynikající – jemná, křehká, voňavá, prostě delikátní. A na rozdíl od jater Giana to nejsou podmíráky. Zajímavé je, že obě značky zastřešuje jeden potravinářský koncern – Gaston – nicméně zatímco Franz Josef se řadí k produktům prémiovým, Gianu vnímám jako dost řekněme low costovou záležitost.. :) Každopádně tyhle játra jsou super - nejradši bych je jedla pořád :-) Škoda, že po tucích je člověku přece jen trošku těžko..
Franz Josef Bio Panenský kokosový olej
Franz Josef dnes podruhé a ani tentokrát mě tato značka nezklamala. Tento kokosák má báječnou, jemnou vůni i chuť a je průzračně čistý, nezkalený, bez příměsí. Prostě kvalitní výrobek! Přitom byl za opravdu příznivou cenu – tak doufám, že na něm ještě nenarazím na nějaké skryté vady :)
Jahelná mouka Natural
Co ovšem asi nějaké skryté vady mělo, byla tato jahelná mouka :/ Na první pohled si ničeho nevšimnete – datum spotřeby je v pořádku, konzistence i vůně normální, žádní brouci nebo pavučinky. Tak si z ní upečete báječné bezlepkové krekry...
.. a po ochutnání vás okamžitě zarazí nepříjemně hořká chuť :( Tedy okamžitě.. Hořkost je na jazyku až vzadu u kořene, takže se nejprve se zdá vše ok, jenže ke konci přijde ten hořký ocas :) A to opravdu takový, že dělá celý výrobek nepoživatelným. Chápu, že jáhly se před vařením proplachují, ale mouka? Momentálně mě nenapadá jiné použití než ji vyhodit! Poradí někdo :)?
Edit: Pro radu jsem se obrátila přímo do firmy Natural, která zareagovala skvěle a poslala mi obratem dvě balení mouky zcela nové a čerstvé – hořknutí prý může být způsobeno delším skladováním. Tak uvidíme :) Každopádně firma má ode mě palec nahoru!
Belgian čokoláda s Himalájskou solí – Albert
Čokoládu se solí miluju! Ovšem.. tu vyrobenou doma :) Recept mám na svých stránkách zde a přiznám se, že jsem na této delikatesce téměř závislá :) Používám na ni ovšem jen ty nejlepší suroviny, kterým vévodí samozřejmě 100% lískooříškové máslo Nutspread. A to je pak jasné, že s kupovanou čokoládou se nic takového nedá srovnávat. Tato čokoláda z limitované edice od Belgian mě ale zaujala i hezkým designem a příznivou cenou, takže jsem jeden kousek na ochutnání vzala. A verdikt? Není to vůbec špatné :) Sice preferuji silnější čokoládu a větší krystaly soli, zatímco tato čokoláda je tenká jako papír a sůl na řezu není vůbec vidět. Soli by také mohlo být mnohem více :)! Ale celkově je chuťově dobrá, hezky tmavá, tak akorát sladká, beze stopy nějaké kyselosti nebo hořkosti. Jestli ji ještě uvidím, pár si jich do zásoby nakoupím :)
Himálajská růžová sůl – Country Life
Ano, Sůl nad zlato! Aneb tady máte důvod, proč je moje domácí čokoláda se solí tak dobrá! Nemyslete si, že je sůl jako sůl – krystalovou růžovou bych mohla jíst i samotnou a na její křupání v jídle už mám pomalu slušný návyk :) Bohužel jdu asi hodně proti aktuálnímu trendu – v poslední době totiž neustále čtu o nutnosti solit méně. Je to ale pravda? Nemyslím si. Pro správnou tvorbu hormonů tělo sůl nezbytně potřebuje – a ač nebrojím za přesolené polotovary ze supermarketu, souhlasím s tím, že neosolené jídlo je často nepoživatelné. A jelikož já polotovary ze supermarketu nejím, tak si klidně lehce osolím... :)
Pohanka – Ruské speciality
A že by další „specialita“ :)? Jasně, pohanka je prostě pohanka – asi jako sůl je prostě sůl :) Rozdíly ale najdete samozřejmě ve všem, což už asi minimálně z tohoto článku chápete.. Rusky bohužel neumím, takže vám ji lépe nespecifikuji, nicméně fotka snad postačí. Obchodů s ruskými delikatesami je alespoň v Praze jak naseto, proto půjdete-li kolem, určitě se tam zastavte – garantuji, že odejdete nejenom s pohankou :) Tahle ale opravdu stojí za zmínku: je krásně voňavá, chutná po oříšcích a narozdíl od té ze supermarketu jsem v ní nenašla tunu prachu a dalších podezřelých a zatuchlých částeček. Tak nějak jí věřím a doporučuji! Mimochodem pohankové brownies jsou z ní úžasné :)
Alpengut mléčná čokoláda s lískooříškovou náplní - Lidl
Vzdávám se a uznávám – i mléčné čokolády mohou být dobré :-) Po tom, co je tu recenzuji už asi půl roku jednu za druhou, mi nic jiného asi ani nezbývá :) Ovšem vybírejte si dobře! Tato švýcarská mléčná čokoláda nemá nic společného s levnými přeslazenými „čokoládovým cukrovinkami“ – není nejlevnější, zato je opravdu kvalitní, bez rostlinných tuků nebo zbytečných příměsí. (Edit – ony jsou tedy většinou spíš drahé – taková Milka má složení popelnicové, ale stojí dvakrát tolik :) )
Dá se koupit jenom v Lidlu a to pouze v rámci speciálních akcí (tuším Evropské týdny?). Každopádně je celkem sladká, takže v tomto případě dva řádky bohatě stačí :)
Smil písečný na přípravu čaje – Rosa Canina
Už podruhé mám v recenzích i bylinku – ale nedivte se, když je tak úžasná :)! Mám totiž poněkud „problém“ s tím, že na rozdíl od většiny populace nesnáším ovocné čaje – a najít dobrý bylinkový není vždycky jen tak (pardon, ale takový heřmánek nebo kopřiva opravdu nikdy více.. :) ) Minule recenzovaný Lípový čaj mě nadchnul a tento ze smilu jakbysmet – chutná totiž trochu jako vlašské ořechy :) Mám ráda podobné čaje mírně svíravé a trpké chuti, snad proto, že mi dělají celkem dobře na trávení a cítím se po nich tak nějak lehce. Pokud hledáte něco podobného, určitě tuto bylinku vyzkoušejte!
No a zakončit čajem na vytrávení je vlastně ideální, ne :)? Tak další zase příště! Jak říkám, poslední dobou bych nejraději vařila pořád, takže jídla mám doma dost a dost :)