Nákupy potravin mě v poslední době překvapují – to, co se tváří jako hnus, je nakonec opravdu dobré, zatímco to, na co se těším nejvíc, občas bohužel skončí na dně koše. Věci prostě nejsou takové, jakými se zdají :)! Že budu vyhazovat svůj milovaný lilek a dýni mě přinejmenším zarazilo, ovšem to, že si smlsnu na mléčné čokoládě, která mi už roky chutná jako obarvený sladký tuk, to mě popravdě celkem šokovalo :)
Fin Carré Noisette - Lidl
No ano, to je ona :) Nedávno jsem ji objevila v Lidlu, a jelikož má ve složení velké množství pasty z lískových ořechů, prostě jsem ji tam nemohla nechat! A nezklamala :) Čokolády tohoto typu jsou málokdy špatnou volbou – právě díky rozemletým jádrům oříšků (hmota zvaná „gianduja“ neboli nugát) chutnají jako nutella, přitom ale mají logicky nižší obsah cukru (tato má na 100 g cca 44 g, což je 2x méně než má třeba rýže.. :) ) a nižší glykemický index.
A pokud nejsou přeslazené, no.. pak jsou opravdu neodolatelné – to musím uznat i já, zatvrzelý milovník opravdu temné a hořké čokolády :) Ještě jí mám doma asi půlku, ale tak nějak tuším, že jsem ji nekoupila naposledy. Víc sacharidů se taky občas hodí - na kolo bude dobrá.. :)!
Nakládaný lilek - Angon
Tak jsme se namlsali a teď jedna potravina z opačného konce „spektra“ :-) Nakládaný lilek – největší hnus, co jsem v poslední době ochutnala. Asi mě měl odradit už ten vzhled připomínající cibuli (nesnáším) nebo složení obsahující mj. křen a chilli (také rozhodně nemusím). Zvědavost ale převládla – po několika návštěvách Kréty mám pro lilkové věci prostě slabost :) Bohužel tentokrát jsem šlápla vedle. Tohle se opravdu jíst nedá, vlastně ani nevím k čemu a jak :)
Nejde to pořádně ukrojit, natož ukousnout, je to plné podivných zrníček a kyselé, až se vám stahuje pusa. Třeba to přijde v popelnici nějakému bezdomovci vhod...
Dýňový kečup - Georg
Dýňový kečup – další hrůza tohoto týdne. Opět tak trochu nečekaná podpásovka – dýni přece taak miluju :)! Už jsem z ní dělala snad všechno od polévky přes rizoto až po perník a vždycky jsem si pochutnala – až tady jsem narazila. U KUPOVANÉHO výrobku.. :)
Těžko říct, jak vlastně jeho chuť definovat: je každopádně hodně sladký, ale tak nějak jinak, než by člověk od kečupu čekal. Namísto příjemné chuti se vám na patře rozvine agresivní vlezlá přeslazenost s nějakým divným ocáskem – možná snad pendrekovým nebo lékořicovým? Tak jako tak jsem to zkusila dvakrát a další pokus už nebude, tohle mě zkrátka nepřesvědčilo, ať je to co je to.. :)
100% hovězí mleté maso - Lidl
Čím si jednoznačně spravíme chuť po něčem nechutném a přeslazeném? Před x lety bych to neřekla, ale.. masem :-)! Vůbec nefandím „mletým masným polotovarům“ kdoví z čeho – maso si přece umím namlít za pár minut doma sama. Jakmile je to ale 100% „maso“ (to slovo v názvu u mletého hledejte, jinak tam může být cokoliv), navíc s nízkým procentem tuku a naopak vysokým procentem svaloviny, dá se už očekávat, že to snad bude k jídlu. A tohle tedy bylo!!! Nevím, zda jsem byla tak vyhládlá nebo jsem jen dlouho neměla hovězí, každopádně půlka tácku ve mně skončila, ani nevím jak :) A přitom to byla taková jednohubka (no dobře, možná to byly tři obrovské „placičky“ :D ).. Byl to pro mě takový trochu „aha moment“ – aha, tak proto všichni milují ty hamburgry.. :-) Maso splnilo, co slibovalo – nebylo moc tučné, takže se dalo klidně osmahnout na másle, a obsahovalo skutečně maso – takže jste neskončili jen s pánví plnou sádla a pár nudličkami masa, jak se to běžně stává po mletých směsích pochybné kvality. Za mě jednička s hvězdičkou a určitě koupím znovu!
Islandská tresčí játra - Hamé
A když už máme něco dobrého, nebudeme si teď kazit chuť a dáme si opět něco dobrého :) Co takhle tresčí játra? Jednu dobu jsem na nich ujížděla jak na ničem – jedla jsem jich tak pět krabiček týdně do poslední kapky oleje, který jsem cpala úplně všude – na cizrnu, na zeleninu, do vajíček.. :) Jeho jemná chuť je totiž naprosto delikátní a nenahraditelná - a kupodivu nemá nic společného s nevábně páchnoucí rybinou.. Po nějaké hooodně dlouhé době (tak rok :-) ) si žaludek sám řekl o změnu a o něco méně tučného – dnes už tedy tresčích jater nejím taková kvanta, ale stále je miluju. Patří totiž k těm skvělým potravinám, která i v malinkém množství jídlo úžasně ochutí – něco jako uzený losos, chorizo, parmazán, šafrán,.. znáte to :) Neměla bych sice problém je do sebe hodit i najednou, ale raději si je většinou rozdělím tak na třikrát – přendané z konzervy do jiné nádoby v lednici v pohodě vydrží několik dní.
Tahle od značky Hamé jsou opravdu vynikající a podle všech testů snad i bez závad. A jen tak mimochodem – jen je vidím, mám na ně zase chuť :)
Čokoláda Lindt 85% kakaa
Od Lindt jsem už měla různé čokolády, ale tuhle jsem ve svých recenzích nenašla. Že by to tedy bylo opravdu poprvé? Každopádně je to i naposledy! Opět se mi potvrdilo, že chuť Lindtek mi prostě nesedí – i tahle mi přišla podivně nakyslá, nezajímavá a nedobrá. Přitom pochvalných recenzí na ni je plný internet! Čím to jenom je :-)??!
Ďulajská klobása Pikok – Lidl
Znovu maso, znovu Lidl, ale tentokrát chválit nebudeme.. Klobásové, salámové a celkově uzeninové období už mě naštěstí pustilo (na jak dlouho asi.. :-)?? ) a tento výrobek se mi tak válel doma několik měsíců netknutý. Těsně před expirací jsem jej nakonec rozdělala, ale bohužel mě docela zklamal. Složení fajn, barva také, ale ta chuť.. :( Silné kouřové aroma přebíjí všechno ostatní a při konzumaci tak máte pocit, že namísto masa jíte kus spáleného uhlíku. Ano, tohle je uzenina doopravdy silně uzená – tak silně, že už ji radši znovu nekoupím.. :-)
Tavený sýr s Goudou – Hochland
A abychom s těmi nezdravostmi rovnou navázali - zatímco párečky a salámky už nijak extra nevyhledávám (kromě cestování, tam si je většinou neodpustím.. :) ), tavené sýry se mi zatím moc odbourat nedaří. Stále někde objevuji nějaké zajímavé druhy a obvykle mě prostě zajímá, jak budou chutnat. Zvlášť když jsou německé výroby, s mojí milovanou goudou a navíc vypadají více méně „kvalitně“ :)! Tenhle sýr splnil moje očekávání, možná i proto, že je prostě vyrobený pro „jiný“ trh – je lahodný, hutný a krémový a gouda je v něm krásně cítit! V malém množství na salát – proč ne?!!
Lípový čaj – Grešík
Sranda? Vůbec ne :) Stejně to chce něco na vytrávení! A zatímco v minulých recenzích jsem se tu vždy rozplývala nad nějakou kávou, tentokrát tu mám tento výborný čaj. Protože – je vůbec možné, aby něco tak jednoduchého tak dobře chutnalo? Lahodný, jemný, přitom výrazný a přirozeně nasládlý. A to je to ještě prosím náš národní strom :)! Pokud stejně jako já nemusíte ovocné čaje, tento vám doporučuju všemi deseti. Škoda, že třeba v restauraci na něj těžko narazíte – v ČR bohužel každý zakořenil v novodobém klišé „z čerstvé máty a z čerstvého zázvoru“.. :D
Sýrové nitě Bluedino – Lidl
Na sýrových nitích jsem od nedávného ochutnání pravých ovčích nití téměř závislá – k mojí škodě, protože jsou bůhvíproč poměrně drahé. Ne vždy také splní očekávání a to je pak naprosto zbytečný nákup, že.. Zatímco minule recenzované sýrové nitě mě vůbec neoslovily, tyhle z Lidlu jsou super! Skvělý poměr ceny a kvality a výborná chuť, rozhodně nejsou přesolené jako předchozí exemplář.
Bohužel jsem je na prodejně už celkem dlouho neviděla. Snad se do sortimentu brzy vrátí!
Brotzeit Salami – Houdek
Jejda.. že jsem o pár řádků výše psala, že už na ty uzeniny zas takovou chuť nemám? No, jenže mezitím jsem ochutnala tuhle dobrotu.. :) Opravdu skvělý salám, který není přehnaně mastný ani slaný, dobře se loupe, výborně chutná a krásně voní ihned po vyjmutí z obalu!
Nebyl pravda úplně levný, ale zato opravdu kvalitní – 100 g bylo vyrobeno ze 156 g masa a ve složení rozhodně nenajdete škrob ani podobná lepidla. No prostě salám vyrobený v Bavorsku. Co nabrečíme.. :)
Pro dnešek je to vše, ale další recenze na sebe (doufám) nenechá tak dlouho čekat! Už mám nakoupené další zajímavé věci – mezi nimi tuhle pohankovou mouku..
..z které jsem pekla úplně bezlepkový pohankový chlebík! A povedl se.. :)