Několik zajímavých sýrů, premirérově Ghíčko, OPRAVDU tmavá čokoláda nebo mušle, které ani kočka nežrala, takový byl ve zkratce poslední nákupní týden :)
Zelené fazole flageolet – D´Aucy
Pozor, zelené fazole nejsou klasické fazolky.. Ty nijak extra nevyhledávám, zato malé zelené fazole jsem objevila v tuňáku Rio Mare a byly výborné! Ovšem sehnat je samostatně v suchém stavu se ukázalo jako nemožný úkol – nakonec jsem objevila ve francouzských specialitách jen tuhle konzervu za 49 Kč.
Že jsem ji za tu cenu koupila, asi pochopí jen opravdoví milovníci luštěnin.. :) A nebylo to špatné, i když upřímně, cizrna je asi přece jenom lepší. S luštěninami z konzervy mám ten problém, že se mi zdají trochu moc „rozblemcané“ :), sama je vařím na skus, zatímco v plechovce bývají na kaši – tahle nebyla výjimkou :)
Přijde mi, že je to škoda a zbytečně jim to ubírá na jejich zajímavé, jemné chuti. Ale třeba je ještě někde objevím a uvařím si je podle svého :-)
Wawel čokoláda 90% - Norma
Opravdu zvláštní a opravdu temná čokoláda, na kterou jsem si stále ještě neudělala názor :) Na první ochutnání super, na druhé mi přišlo, že chutná nějak divně – jakoby měla podivný, spálený „ocas“. Na třetí pokus jsem se utvrdila, že v ní cítím něco maličko kávového. Každopádně mi jí doma ještě kus zbývá – za zmínku tedy stojí už to, že je to jedna z mála hořkých čokolád, kterou nesním celou najednou..
Ghí Natural – České Ghíčko
Poslední dobou hodně vychvalované přepuštěné máslo, takzvané ghí, jsem měla vůbec poprvé, aniž bych věděla, co přesně od něj čekat nebo jak s ním naložit. Musím říct, že konkrétně tento výrobek krásně voní a má hezkou barvu, jinak je to ale prostě „jen“ máslo – tj. že bych jej nadšeně dlabala samotné lžičkou jako třeba máslo z lískových oříšků, to rozhodně ne :)
Zatím jsem jej vždy použila v malém množství třeba na maso nebo do cheesecaku – těžko říct, jestli byl výsledek lepší než s klasickým máslem, ale rozhodně to bylo dobré :) Uvidíme, co s ním vymyslím dál!
Ennstaler Steirerkas – Štýrský strouhaný sýr
Dáreček z rakouských hor, který stojí za zmínku – zaujal by minimálně každého, kdo jede na nízkotučné dietě - což nejsem. Na fotce to není tak dobře vidět, nicméně jeho složení je naprosto „čisté“ a éček prosté, zato nutriční hodnoty jsou hodně zajímavé: na 100 g jen cca 0,5 gramů tuku, zato 55 g bílkovin.
Zkrátka taková sušená, hodně koncentrovaná a výrazná sýrová bílkovina, která se normálně přidává do těsta na rakouské špecle - což nedělám :). Co tedy s ním v mém případě? Naprosto nepřekonatelný je do sýrových omáček, na rýži, na zeleninu a dobře funguje také jako NEMOUČNÉ zahušťovadlo, pokud máte najednou na pánvi moc vody.. :-) I jedna lžíce dodá jídlu hodně výraznou, silně aromatickou chuť - téměř bych řekla chuť ovčího sýra, nicméně ve složení není po ovci ani památky :) Pokud budete mít cestu za hranice, podívejte se po něm, určitě se vám v kuchyni neztratí!
Tavený sýr s modrou plísní Bluedino – Lidl
A zde máme „sýr“ z úplně z opačného konce spektra – výživová šílenost, ale nemohla jsem si pomoct, obrázek mě zlákal :) Tavené sýry v podstatě ani nepovažuji za sýry, které by měly nějakou významnou hodnotu, spíše za takovou výraznou slanou pochutinu, která se dá využít jako přísada do omáčky nebo třeba místo majonézy. Je pravdou, že je kupuji hodně i z nostalgie – zkrátka dítě odrostlé na rohlících s taveňákem a „sýrových“ omáčkách z Apetita :) A ač tenhle sýr tedy nemá složení rozhodně ideální, nemůžu mu upřít, že je opravdu dobrý – krásně krémový, přiměřeně „nivový“ a nijak přehnaně slaný. Pochopitelně má celkem vysoký obsah tuku, nicméně já tuky nijak neomezuju a velké množství najednou ho opravdu nesním :-)
Mušle slávka Kimbex – Kaufland
Takhle to dopadá, když vás chce někdo na Vánoce uctít – panečku, mořskými plody :)! – a zapomíná u toho číst a myslet (a počítat). Já bych tohle asi nekoupila, věřím, že po přepočítání ceny čisté ryby by se mi protočily panenky :D Nicméně.. uvařila jsem to, ochutnala jsem to.. nejedla jsem to. Dala jsem to kočce, čuchla k tomu.. a bez zájmu odešla :D Myslím, že výstižnější recenze než „ani kočka to nežrala“ bychom hledali jen těžko. Trochu mi uchází, proč se vlastně voda k něčemu takovému přidává – aby to bylo hnusné a bez chuti? Asi ano, každopádně rybinový zápach z toho byl šílený, zato nějaká příjemná chuť rybího masa veškerá žádná. Tohle neberte :)
Sýrové nitě Harta – Kaufland
Co jsem si zamilovala „ovčí nitě“ ze slovenské salaše Pružina (viz předchozí recenze), začala jsem pátrat po něčem podobném také v českých obchodech. Bohužel neúspěšně! Nakonec jsem se musela spokojit s kompromisem z kravského mléka, a pokud mám být upřímná, nebylo to ono. Zatímco zmiňované ovčí nitě můžete v pohodě jíst samotné a ještě máte problém přestat, tento sýr mi připadal tak slaný, že se téměř nedal pozřít. Nebo je to výrobek od výrobku? Těžko říct, nicméně své využití u mě nakonec našel – s přiměřeným množstvím rajské omáčky, bazalky a žampionů posloužil opět jako skvělé a bezlepkové „špagety“. Takže zkusit ho určitě můžete, jen to prostě není svačinka, kterou si dáte do kapsy a pak zdlábnete jen tak na chuť :)
Holandské Kakao Castello – Lidl
Musím se přiznat, že kakao miluju – kdykoli peču nějaké „brownies“, pak za mě platí, že čím více kakaa, tím lépe :) Ale Kakao se sníženým obsahem tuku? To nebude dobré, napadlo by vás možná. Chyba – je super! Pěkně voní, má výbornou zemitou chuť a opravdu pěknou čokoládovou barvu, tj. není to taková ta bledá světle hnědá, jako třeba u „Kakaa na pečení“ z Kauflandu. Dezerty a koláče s ním chutnají báječně a čokoládové fondue zrovna tak :)
Balkánský sýr – Mlékárna Polná
Že ne všechny balkánské sýry jsou dobré, to jsem zjistila už před nějakou dobou. Tento jsem koupila poprvé a byla to naštěstí dobrá trefa, chutnal opravdu výborně. Obsahuje 7% soli, což je o trošku víc, než má můj oblíbený Žirovnický Balsýr (4,5%), ale vůbec to nebylo na škodu. Vlastně jsem to ani nezpozorovala, tak nějak mám stejně pocit, že poslední dobou solím čím dál více. Má skvělou konzistenci jak na samostatné jezení, tak na strouhání a plnou, krémovou chuť. Dávám mu jedničku :)
Vita D´Or Bio Kokosový olej – Lidl
Kokosový olej je v Lidlu novinkou, kterou byste neměli minout! Má krásnou kokosovou chuť i vůni, určitě se řadí k nejlepším, které jsem dosud vyzkoušela. Silně konkuruje právě výše zmíněnému Ghí, dost často mám dilema, který z těchto dvou výrobků v kuchyni použít. Také docela žasnu nad jeho cenou – přesná čísla v hlavě nemám, ale zdá se mi opravdu hodně nízká. Nezbývá, než Lidlu věřit, že je opravdu kvalitní.. :-)
Víc toho dnes není, ani klobásky z úvodní fotky jsem bohužel ještě nestihla ochutnat. Věřím, že to tento týden napravím :)!