Tresčí játra

Napsal Táňa (») v sobotu 8. 6. 2013 v kategorii Suroviny, přečteno: 6823×
p5010095.jpg

Největší dobrota ze všech :-)

Někdy loni v listopadu jsem mezi potravinami „objevila Ameriku“ :)  Nazvala bych to láskou na první ochutnání, z které se během chvíle stala neskutečná závislost. A o čem že to mluvím? O tresčích játrech :-)! Něco tak neuvěřitelně lahodného jsem totiž snad do té doby neochutnala – nechápu, jak mi mohly vůbec utéct :)!

A jak jste na tom vy? Jíte je už dávno nebo se z konzerv krmíte jen tuňákem v domnění, jak si prospíváte??? Kdepak.. Drcený tuňák v konzervě je co do obsahu prospěšných látek téměř bezcenný a vzhledem k jeho přemrštěné ceně je to opravdu velký (a zbytečný) luxus :-) Naproti tomu tresčí játra v sobě skrývají skutečný poklad v podobě nezbytných omega 3 mastných kyselin, nutných pro správnou funkci všech organů našeho těla. Olej z tresčích jater se tak právem řadí mezi superpotraviny!

Omega 3 kyseliny působí v organismu takzvaně protizánětlivě, snižují tlak i cholesterol, posilují imunitu, pomáhají při kožních obtížích,.. Výčet jejich kladných vlastností je zřejmě nekonečný, údajně také působí proti mrtvici a podle jedné norské studie dokonce pravidelná konzumace tresčích jater výrazně snižuje riziko vzniku depresí! Rybičku místo antidepresiv, to zní přece báječně, ne?Cod-liver-oil

(Source:codliveroiltablets.net)

Omega 3 kyseliny jsou protějškem omega 6 kyselin, které jsou sice prospěšné taky, ale měly by být s omega 3 v optimálním poměru asi 3 ku 1. Problémem je, že dnešní strava plná margarínů, přepalovaných tuků a rafinovaných olejů tento poměr posunuje až na 1 ku 60 – pak se nelze divit, že tolik lidí trpí civilizačními chorobami a jsou od dětství jako kuličky.

Nechcete dopadnout stejně? Pak si dopřávejte tresčí játra! Pro mě je to v současnosti top top ze všech jídel – nakupuju je ve velkém a nikdy nemám dost :) (Zkrátka něco jako když jsem před lety objevila burákové máslo nebo dýni Hokkaido :-) )P5010096

Zpočátku jsem je brala v obchodě po dvou, pak po třech, později po pěti a při posledním nákupu jsem si vzala rovnou deset krabiček – co budu troškařit, že :-)

Tím, že je jím téměř každý den, se mi doma stejně nikdy dlouho neohřejí. P5260011_2

A jak je nejlépe připravit? Zapomeňte na pomazánku a jezte je co nejjednoduššeji – jen tak si pořádně užijete jejich neodolatelnou chuť! Jeden ze způsobů jsem už nastínila tady a tady. Ovšem to nejlepší, co s nimi můžete udělat, je dát si je jednoduše na zeleninový salát - získáte tak totiž zálivku a maso v jednom :) P5260022 Sama nedám na tohle jídlo dopustit, jelikož se při něm zužitkuje každá kapka toho zázračného tresčího oleje :-) Takový oběd je samozřejmě pořádnou horou tuku, já osobně se mu ale (na talíři :o) ) vůbec nebráním. Vysvětlení mám jednoduché – tělo si o to říká :)!P5260024 Takže s chutí do tresčích jater – doporučuje je i Kateřina Neumannová :-)!

Hodnocení:     nejlepší   1 2 3 4 5   odpad

Komentáře

Monika z IP 90.178.7.*** | 23.10.2013 21:53
Jani,
a nebojíte se,že se otrávíte nadměrným příjmem vit.A,který játra obsahují?dočetla jsem se,že takový případ byl popsán..
Monika z IP 90.178.7.*** | 23.10.2013 21:54
pardon,Táni jsem chtěla napsatsmile
Táňa | 24.10.2013 21:23
Dobrý den, Moni, přiznám se, že jsem o ničem takovém neslyšela. Celkově si myslím, že se to s "předávkováním" různými vitamíny dost přehání - vlastně se jen tak straší populace, aby nebyla moc zdravá a bylo koho léčit smile Všeobecně se ví, že takzvané "denní doporučené dávky" vitamínů jsou nastaveny tak, že žádný účinek nepoznáte. Proto bych se něčeho takového nebála. Ale budete-li mít odkaz na tu studii, budu ráda!
Monika z IP 90.178.7.*** | 26.10.2013 20:37
Dobrý den,Táni,
tak o předávkování jsem našla kdysi malou zmínku na wikiskriptách,když jsem hledala,co mi může v těhotenství uškodit..a zapamatovala jsem si,že před denním příjmem tresčích jater varovali.Nejde mi sem ta stránka dobře překopírovat,píše se chybově,ale zadejte do vyhledávače seznamu jen tresčí játra,a vyjede pár odkazů,a hned u pátého najdete mnou citované..jinak moc se mi líbí Váš blog,ač jsem ho celý zcela ještě nepročetla,ale tento způsob stravování je mi dost blízký,jelikož mám stejné problémy,jaké vedly k tomuto stravování Vás.A na tresčí játra se těším,dnes jsem si koupila na zkoušku 3konzervy,a hned zítra se do nich s chutí pustímsmile)
Zdraví Monika
Táňa | 17.11.2013 17:36
Hezký den, Moni,
od vašeho komentáře už pár dní uplynulo, tak se musím zeptat, jak vám játra chutnají? Já se jich pořád nemůžu nasytit, říkám si, že asi mému tělu něco chybí.. smile Jinak, jestli takto chutná ten rybí tuk, který dostávali děti kdysi ve školce, tak nechápu, proč na něj všichni mají tak ošklivé vzpomínky???smile
Táňa | 17.11.2013 17:37
Jinak mě velmi zaujala ta zmínka o tom, že máte podobné problémy.. můžete mi o tom prosím napsat více? Klidně na můj mail ta.lisk@centrum.cz. Mějte se..
Monika z IP 90.178.7.*** | 17.11.2013 18:26
Hezký den,
játra mi chutnajísmilesice se po nich nevrhám každý den,ale staly se pravidelnými obyvateli naší lednice.Dokonce zachutnali i manželovi,takže musím pravidelně doplňovat zásoby,abych jednou nepřišla s chutí na játra,a koukal na mne prázdný šuplíksmile

Komentáře tohoto článku jsou moderovány. Váš příspěvek se zobrazí až po schválení autorem článku.

Nový komentář

Téma:
Jméno:
Notif. e-mail *:
Komentář:
  [b] [obr]
Odpovězte prosím číslicemi: Součet čísel osm a třináct