
Největší dobrota ze všech :-)
Někdy loni v listopadu jsem mezi potravinami „objevila Ameriku“ :) Nazvala bych to láskou na první ochutnání, z které se během chvíle stala neskutečná závislost. A o čem že to mluvím? O tresčích játrech :-)! Něco tak neuvěřitelně lahodného jsem totiž snad do té doby neochutnala – nechápu, jak mi mohly vůbec utéct :)!
A jak jste na tom vy? Jíte je už dávno nebo se z konzerv krmíte jen tuňákem v domnění, jak si prospíváte??? Kdepak.. Drcený tuňák v konzervě je co do obsahu prospěšných látek téměř bezcenný a vzhledem k jeho přemrštěné ceně je to opravdu velký (a zbytečný) luxus :-) Naproti tomu tresčí játra v sobě skrývají skutečný poklad v podobě nezbytných omega 3 mastných kyselin, nutných pro správnou funkci všech organů našeho těla. Olej z tresčích jater se tak právem řadí mezi superpotraviny!
Omega 3 kyseliny působí v organismu takzvaně protizánětlivě, snižují tlak i cholesterol, posilují imunitu, pomáhají při kožních obtížích,.. Výčet jejich kladných vlastností je zřejmě nekonečný, údajně také působí proti mrtvici a podle jedné norské studie dokonce pravidelná konzumace tresčích jater výrazně snižuje riziko vzniku depresí! Rybičku místo antidepresiv, to zní přece báječně, ne?
(Source:codliveroiltablets.net)
Omega 3 kyseliny jsou protějškem omega 6 kyselin, které jsou sice prospěšné taky, ale měly by být s omega 3 v optimálním poměru asi 3 ku 1. Problémem je, že dnešní strava plná margarínů, přepalovaných tuků a rafinovaných olejů tento poměr posunuje až na 1 ku 60 – pak se nelze divit, že tolik lidí trpí civilizačními chorobami a jsou od dětství jako kuličky.
Nechcete dopadnout stejně? Pak si dopřávejte tresčí játra! Pro mě je to v současnosti top top ze všech jídel – nakupuju je ve velkém a nikdy nemám dost :) (Zkrátka něco jako když jsem před lety objevila burákové máslo nebo dýni Hokkaido :-) )
Zpočátku jsem je brala v obchodě po dvou, pak po třech, později po pěti a při posledním nákupu jsem si vzala rovnou deset krabiček – co budu troškařit, že :-)
Tím, že je jím téměř každý den, se mi doma stejně nikdy dlouho neohřejí.
A jak je nejlépe připravit? Zapomeňte na pomazánku a jezte je co nejjednoduššeji – jen tak si pořádně užijete jejich neodolatelnou chuť! Jeden ze způsobů jsem už nastínila tady a tady. Ovšem to nejlepší, co s nimi můžete udělat, je dát si je jednoduše na zeleninový salát - získáte tak totiž zálivku a maso v jednom :) Sama nedám na tohle jídlo dopustit, jelikož se při něm zužitkuje každá kapka toho zázračného tresčího oleje :-) Takový oběd je samozřejmě pořádnou horou tuku, já osobně se mu ale (na talíři :o) ) vůbec nebráním. Vysvětlení mám jednoduché – tělo si o to říká :)!
Takže s chutí do tresčích jater – doporučuje je i Kateřina Neumannová :-)!