Co s nadúrodou bazalky?
Samozřejmě první, co mě napadlo, bylo bazalkové pesto, o kterém jsem tady na blogu básnila týden zpátky. Jenomže.. bazalky sice bylo po ruce spousta, zbytek surovin, které do pesta patří, doma přece jenom zas tak běžně nemívám. A to nemluvím o nedávné kauze s piniovými oříšky, po kterých lidé ztráceli chuť a díky které se těmto ořechům raději budu nějakou dobu vyhýbat. Takže jsem si zkrátka vyrobila takové falešné domácí pesto, které sice neobsahuje ty pravé suroviny, ale které přesto chutná naprosto skvěle :)
Suroviny na 1 menší misku:
cca 50 g bazalkových lístků
2 lžíce slunečnicových semínek
20 g nivy
1 stroužek česneku
olivový olej
mandlový olej
sůl
Jedna poznámka hned na úvod – pesto se má připravovat zásadně v hmoždíři, nikdy v kovovém mixéru, protože při styku s kovem bazalka zčerná. Tady jsem narazila na další problém, protože hmoždíř doma prostě nemám :( Takže jsem se opět spokojila se svým skvělým výkonným mixérem – snad by mi to Italové odpustili :o)
Do mixéru nasypeme semínka, přidáme prolisovaný stroužek česneku, kousek sýra a sůl a vše umixujeme na pastu. Přidáme omyté a osušené bazalkové lístky a mixujeme ještě asi minutu. Poté můžeme za chodu mixéru pomalu začít přilévat olej. Použila jsem olivový půl na půl s mandlovým – směs jsem průběžně ochutnávala a „dolaďovala“ :-) olejem a solí.
Tady už vše záleží na vašich chutích, pokud máte olivový olej hodně rádi, nejlepší a nejzdravější je to samozřejmě jen s ním. Dosolit si také lehce můžete, co však nedoporučuji přidávat je česnek – po pár hodinách se chutě v pestu rozleží a ve výsledku byste nakonec necítili nic než právě česnek :) Takže s ním opatrně! Hotové pesto můžeme skladovat v ledničce až týden, musí však být dostatečně potopené v oleji, aby nevysychalo a nekazilo se.
Jak zužitkovat pesto v kuchyni už jsme si řekli v tomto článku, dodám jen, že je výborné i jako přísada do nejrůznějších pomazánek. Na spoustu výborných receptů určitě přijdete sami-jakmile přijdete pestu na chuť, rozhodně vám nebude stát bez použití v lednici :).