Ano, opravdu to JDE!
Arašídové máslo? Nic nového pod sluncem, že? Není snad potravina, která by v Česku v posledních letech zažívala takový boom – od mého článku v roce 2011 už uplynuly téměř tři roky a kdo dnes nedělá doma peanut butter, jako by nebyl :-) Ovšem kokosové máslo, to je jiná liga :) Není zdaleka tak profláklé a nad jeho domácí výrobou jsem si celkem lámala hlavu. Půjde to, nepůjde to? Vánoční slevy v supermarketech mě ovšem nakonec zlákaly – nakoupila jsem přes kilogram „akčního“ strouhaného kokosu a pustila se do toho. A pěkně jsem si nas... do bot – nová závislost je na světě :)
Suroviny:
300 g strouhaného kokosu
Postup je stejný jako u výroby arašídového másla - veškerý kokos nasypeme do mixéru a mixujeme, jak jen to jde :-) Navzdory všem mým obavám, kokosové máslo byla oproti některým jiným naprostá rychlovka – deset, patnáct minut? S přestávkami, samozřejmě! Za svoji kuchařskou kariéru :o) jsem už zjistila následující:
1. Čím více mixovací nádobu naplníte, tím je výroba jakéhokoli másla snadnější. 500 g arašídů se zpracovává lépe než 300 g arašídů a ty se zpracovávají lépe než 200 g arašídů :-) Při malém množství ořechů/semínek/kokosu jede mixér naprázdno a zašpiníte pouze jeho stěny. Opatrnost stranou – nasypte to tam pořádně! :)
2. Ta nejvyšší rychlost mixování není vždycky úplně ta nejlepší. Na svém mixéru mám 10 rychlostí a naprosto spolehlivě vím, že máslo se nejrychleji a nejsnáze vytvoří při rychlosti 5-6. Vyšší rychlost pouze zvyšuje hlasitost a tendenci k přehřátí přístroje (myslím, že to známe všichni :-) ), na konečný výsledek ale nemá vůbec vliv.
3. Opražíte-li oříšky/kokos předem na pánvi, máslo bude voňavější a chutnější.
No a výsledek? Myslím, že to ani nepotřebuje komentář! Opravdu to šlo jedna radost: Zde je kokos ještě hrudkovitý, ale už se začíná hezky lesknout..
Tady je mi už jasné, že máslo se povede..
Ještě tomu malinko chybí, ale už tak by to člověk zbouchal na posezení :-)
A po dvou minutkách... hm, to prostě musíte ochutnat! Možná pak zjistíte, že jste letos pekli zbytečně, neboť podle slov mámy „tohle je vánoční cukroví samo o sobě :-)“
Kokos mixováním tak úžasně zesládne, že krém chutná jako kokosové salko :-) Myslím, že malé děti z něj budou nadšené – vyzkoušejte pomazánku jako zdravější alternativu nutelly a uvidíte, co se stane..
Ač jsem měla máslo při pokojové teplotě, druhý den přišla zrada - bylo ztuhlé na kámen. Že by mi někdo nepřál vybagrovat lžící celou sklenici :)??!! Každopádně dvě minutky v mikrovlnce to spolehlivě spraví. Anebo zamíchejte máslo do jídla a máte po problému. Taková pohanková kaše nebo horké tousty s kokosovým máslem, případně kuřecí maso na kari s kokosovým krémem-myslíte si, že by vám to nechutnalo :-)?!
Kvalitní kokosové máslo bez cukru značky Nutspread si můžete zakoupit zde:
http://www.nutspread.cz/products/a100-kokosovy-krem/
Máte-li rádi sladší věci, vyzkoušejte i mírně přislazenou variantu:
http://www.nutspread.cz/products/a100-kokosovy-krem-s-trtinovym-cukrem/