Stoprocentní Nutella...
Ořechy a různá oříšková a semínková másla jsou moje závislost - naštěstí patří k tomu nejkvalitnějšímu a nejzdravějšímu, co si můžeme vůbec dopřát. Burákové máslo jsem už vychválila v tomto článku a spousta z vás už jej určitě ochutnala. Je fakt, že pár lidem jeho chuť nesedne, pro většinu je ale burákové máslo dobrota, kterou bychom mohli dlabat lžící. Ale to OŘÍŠKOVÉ! TO je neskutečné :-) Narozdíl od burákového másla je v Česku téměř k nesehnání a když už, tak za šílené peníze. Ale ta chuť :o)! Představte si tu nejčistší, jemně nasládlou oříškovo-nugátovou příchuť, znásobenou vůní čerstvě pražených lískových oříšků. Je to jako jíst náplň z Kinder Buena nebo 100 procentní Nutellu nebo prostě.. no,vyrobte si ho:)! Tomuhle se totiž opravdu jen tak něco nevyrovná...
Suroviny na 1 skleničku:
300 g lískových oříšků
špetka soli
První krok k dobrému oříškovému máslu – kupte si kvalitní oříšky. Vyhněte se produktům z diskontu, které sice stojí méně peněz, ale polovina ořechů v sáčku často chutná jako mýdlo. Nejkvalitnější a nejchutnější jsou samozřejmě ta největší výběrová bio jádra :) Pokud jsou navíc už oloupaná, máte půlku práce ušetřenou.
Oříšky nasypeme na pánev a za sucha opražíme. Důležité je je nespálit – proto často promícháváme vařečkou a jakmile se začnou barvit do hněda, ztlumíme plamen. Během pražení a míchání postupně začnou slupky praskat a uvolňovat se.Jakmile se místnost naplní neodolatelnou ořechovou vůní, máme téměř hotovo. Oříšky vysypeme na čistou utěrku a v ní párkrát pořádně promnene – tím je zbavíme i posledních slupek.Pamatujeme, že opražené oříšky jsou šíleně horké, takže opatrně! Oloupaná jádra nasypeme do mixéru a nezapomeneme přidat špetku soli – výroba půjde snáze a výsledná chuť bude ještě zajímavější. No a pak už nezbývá než trpělivě mixovat. I když se mixér bude delší dobu tvářit, že z něj nedostaneme nic než drcené ořechy....... vydržíme. Cca po 10 minutách se začne ze směsi uvolňovat oříškový olej a po dalších 10 máme krásně krémovou pastu...... která je naprosto neodolatelná. Skladujeme ve skleničce při pokojové teplotě, lednice není nutná.Dlouhé skladování většinou ani nebývá potřeba :) protože jak tohle jednou ochutnáte, budete chodit ujídat, dokud nebude sklenice prázdná.
A co podniknout s oříškovým máslem v kuchyni? Používejte ho! Ochuťte s ním jogurt, namažte ho na chleba, ozdobte s ním zmrzlinu, nacpěte ho do buchty:o)! Skvělý tip ode mě – zkuste ho na rýžovém „polystyrenu“, nezdá se to, ale je to dobrota. Tohle máslo totiž oživí a pozvedne jakékoliv jídlo – je to prostě jedním slovem LUXUS :)
Takový malý kvíz na závěr – kolik % oříšků si myslíte, že Nutella a jí podobné pomazánky obsahují? Myslíte,že nic moc? Máte pravdu - spíš nic než moc. V Nutelle je jich „celých“ 13%, v jednom nejmenovaném řetězci jsem však dokonce viděla „oříškovou pomazánku“ s velkorysými 0,01% lískooříškové pasty ... :o) Není nad naši pravou domácí 100% nugetu, že :-)???
Naštěstí už i v Česku se dá koupit pravé 100% máslo z lískových oříšků od Nutspread - bez cukru, soli, přidaného oleje nebo konzervantů. V Praze se dá sehnat v prodejnách Country Life nebo přímo na e-shopu:
http://www.nutspread.cz/products/a100-krem-z-liskovych-orisku/
Vynikající je i jemně přislazené lískooříšková pasta Nutspread s 10% třtinového cukru - báječně ochutí a osladí kaše, domácí dezerty a zmrzliny:
http://www.nutspread.cz/products/a100-krem-z-liskovych-orisku-s-trtinovym-cukrem/