Že v horkém počasí polévky tolik nejíte? Možná jste tomu ještě nepřišli na chuť :) Ovšem věřte nebo ne – když člověk promokne v lese, v dešti na kole nebo ho chytne letní bouřka někde na výletě, nic potom nechutná lépe než právě vydatná a teplá polévka :) Tentokrát jsem to trochu přehnala s nákupem fenyklu, takže přišla na řadu fenyklová. Vyzkoušíte?
Suroviny:
kuřecí kosti, krky, hřbety nebo jiná část vhodná na polévku
3 bulvy čerstvého fenyklu
1 lžíce sušeného estragonu
Sůl, pepř, bobkový list, nové koření
1 celé vejce na dokončení
Kuřecí kosti považuji za základ dobrého vývaru, estragon jsem zde použila pro jeho jemnou nezaměnitelnou chuť, která s fenyklem krásně ladí. Záměrně jsem nevolila žádné další koření nebo bylinky, které by přehlušily chuť všeho ostatního.
A jak tedy na to? Kuřecí kosti očistíme a vložíme do hrnce s 1 litrem vody a kořením. Z fenyklu seřízneme vrchní části s výhonky a vlasy a bulvy přidáme do hrnce. Přivedeme k varu, plamen stáhneme a na co nejnižším stupni necháme bublat tři hodiny.
Z hotové polévky obereme kosti a vše rozmixujeme ponorným mixérem spolu s jedním celým vejcem do hladkého krému. Vrátíme do hrnce, prohřejeme a ihned podáváme. Na talíři ozdobíme čerstvými výhonky fenyklu.
Nutriční informace:
Bez cukru: ANO
Bez mléka: ANO
Bez lepku: ANO
Glykemický index:
Glykemický index je nízký. Vařená a rozmixovaná zelenina má sice vždy vyšší GI než čerstvá a vcelku, díky dostatku tuků a bílkovin z masa a vajíčka je však polévka i tak dost sytá a krevní cukr zvyšuje pomalu. A ta chuť! Pro milovníky fenyklu opravdu pecka :)
Líbil se Vám recept? Mnohem více tipů, receptů a dobrých rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě :)
https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html