Rajčatová polévka sytá jako hlavní jídlo? Bez mouky, cukru, škrobu a podobných nesmyslů? A navíc ještě zdravá, levná a ekonomická? Jasně, že to jde :-)
Místo zahuštování moukou používám už dlouhou dobu rozmixovanou zeleninu – především takovou, která na samostatné jídlo už není nic moc: košťálovité části brokolice a zelí, tvrdé stonky, středy kapusty, kedlubny, atd. Takto povařená zelenina chutná celkem neutrálně..
.. a když se potom rozmixuje s vývarem, vytvoří krásný hustý krém. Vyzkoušejte to podle mě a nebudete litovat! Rajčata jdou s oreganem krásně dohromady a polévka chutná jako z výborné italské restaurace :)
Suroviny:
Kuřecí díly na polévku – křídla, kostry, hřbety, krky atd.
Půl kila čerstvých rajčat
250 ml hustého rajčatového protlaku – pasírovaná rajčata, rajčatová šťáva atd.
Košťály z brokolice, středy zelí, kapusty atd.
1 lžíce sušeného oregana
1 lžíce sušené bazalky
Sůl, pepř, bobkový list
1 vejce
Do studené vody vložíme kosti a maso, přidáme sůl, pepř, bobkový list a bylinky. Rajčatům seřízneme stopky..
a přidáme je do hrnce spolu s protlakem - používám tento z Lidlu, který je úplně bez cukru a skvěle chutná:
Na mírném plameni vaříme asi dvě hodiny. Poté necháme vychladnout, obereme maso, kosti vyhodíme. Zbytek polévky rozmixujeme s vejcem do hladkého hustého krému. Na talíři ozdobíme rajčatovovou pastou a bylinkami.
Líbil se Vám recept? Ještě více tipů, receptů a rad najdete v mé knize Závislá na čokoládě!
https://www.nutspread.cz/oriskove-kremy/tana-liskova-zavisla-na-sladkostech.html