Co vy a koprovka? Vzpomínáte na ni jako na zamilované jídlo od babičky nebo je dodnes vaší noční můrou ze školky? Druhé skupině se omlouvám – tohle nebude nic pro vás :-) Patříte-li ale k těm prvním, zbystřete! Mám pro vás velmi zajímavou inovativní verzi koprovky, která přesně odpovídá stravovacím nárokům dnešní doby – lehoučká složením, snadná na přípravu a přesto chutná, hustá a poctivá...
Na koprovou polévku jsem se chystala už hezkou chvíli – co si budeme povídat, bylinky nejsou zrovna nejskladnější věc a v mém malém mrazáčku už kopr zabíral takový objem, že redukce byla zkrátka nezbytná. Pořád mi ale chyběl nějaký impuls se do ní pustit. Minulý týden jsem ale u na blogu známého pana Cuketky objevila tento velmi zajímavý recept, kdy kopr v omáčce nezůstává celý, ale naopak se rozmixuje na kaši. Přestože v mém podání nejde o omáčku, ale o polévku, jedno je jisté - skvělý nápad, skvělá barvička, ale hlavně – skvělá chuť! Jsem ráda, že jsem to zkusila – jinou koprovku už nedělám.. :-)
Suroviny pro 4 osoby:
1 l vody
3 svazky čerstvého kopru
3 hrsti sušených hub
2 vejce uvařená natvrdo
2 kelímky (po 200 g) sýra cottage
+ na vývar:
kousek mrkve, pórku, česneku a petržele
bobkový list, nové koření, kmín
sůl, pepř
Do studené vody vložíme všechny suroviny určené „na vývar“, přidáme všechen čerstvý kopr a polovinu hub. Přivedeme k varu a pomalu vaříme cca 30 minut. Poté vyndáme koření a kořenovou zeleninu, polévku přesuneme do mixéru a spolu se 2 kelímky cottage rozmixujeme na hustý hladký zelený krém. Vrátíme do hrnce, přidáme nakrájená uvařená vajíčka a zbytek hub...
a povaříme ještě cca 10 minut.
Ano, tak snadné to je :-)
Na talíři ještě můžeme ozdobit čerstvým koprem. Houbičky zde nejsou vidět, protože jsou potopené, ale věřte, že v polévce jsou a jsou delikátní :)!
Nutriční informace:
Bez lepku: ANO
Bez cukru: ANO
Bez mléka: NE
Glykemický index:
Koporovka připravená tímto způsobem je v podstatě bez sacharidů, v houbách jich najdete opravdu jen minimum. GI polévky je tedy velmi nízký. Upozorňuji, že i tak je sytá až až, takže pokud slupnete k obědu dva talíře (což není vzhledem k její úžasné chuti žádný problém), nejspíš budete sytí až do večeře. Což někdy taky není špatné :)