Ano ano, i zelňačka může být hustá tak, že v ní stojí lžíce - a kupodivu ne proto, že někdo nakydal do hrnce celý pytlík s moukou :) Mrkněte na můj recept! Po této polévce Vám bude krásně teplo po těle a přitom tak lehko, že po ní půjdete třeba klidně rovnou lyžovat :D Do mrazů je totiž jako dělaná!
Nedá se nic dělat - letos v zimě jsem polévková :) Dlouho jsem žádnou nepřidávala a teď najednou hned dva recepty po sobě - přičemž nových variací se stále nemůžu nabažit. A jakkoli jsem si ještě před měsícem myslela, že číslem jedna je jednoznačně koprovka, teď je všechno jinak. Teď je to tahle úžasná, bezlepková a UZENÁ zelňačka :)! Tak jednoduchá a rychlá, že není možné si ji nezamilovat..
Suroviny pro 2 osoby:
500 ml silného domácího vývaru
200 g kysaného zelí
200 g sýra cottage ve smetaně
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
1/2 lžičky uzené papriky
2 lžičky uzené mořské soli (koupíte ve zdravé výživě)
Uzenou papriku seženete běžně v supermarketu, prodává třeba Kotányi, viz foto zde: Rozhodně úžasná věc, kterou doporučuji!
Všechny suroviny dáme do hrnce, stranou si ponecháme pouze 1 lžičku uzené mořské soli na dozdobení na talíři. Kysané zelí povaříme ve vývaru cca 30 minut do měkka. Menší část zelí necháme v hrnci v celku, zbytek rozmixujeme spolu s vývarem a sýrem cottage na hustý krém (trvá to asi 1 minutu). Vrátíme do hrnce, promícháme, prohřejeme a ihned podáváme. Na talíři dochutíme špetkou uzené soli. Přeji dobrou zimní chuť :)