Nic vás v zimě nezahřeje víc
Polévky jsou ideálním studentským jídlem: ve většině případů jsou levné, rychle hotové a jeden hrnec vydrží klidně tři dny :-) V zimě nám ale chutnají dvojnásobně – nic nás tolik neprohřeje jako talíř horkého vývaru.. Na saláty tak v tomhle počasí pomalu ale jistě přestávám mít chuť a polévkám dávám přednost čím dál častěji.
Jste na tom stejně? Tak vyzkoušejte třeba tuhle polévku - s jemnými masovými knedlíčky a křehkou kapustou, která je právě v sezóně. Česnekem nešetřete – ať na vás bacily nemůžou :)
Suroviny pro 2 osoby:
1 mrkev
10 růžičkových kapustiček
150 g mletého masa
1 vejce
4 stroužky česneku
pepř, sůl
majoránka
bobkový list
nové koření
Mrkev, kapustičky a 2 stroužky česneku nakrájíme na plátky, dáme do hrnce a zalijeme asi 0,75 l vody. Přidáme sůl, pepř, trochu majoránky, nového koření a několik bobkových listů a přivedeme k varu – získáme tak výborný zeleninový vývar. Mezitím si do misky dáme mleté maso, vejce, ochutíme, přidáme 2 prolisované stroužky česneku a pořádně promícháme. Ze hmoty vytvarujeme malé knedlíčky, opatrně vložíme do polévky a vše povaříme ještě 10 minut.
Polévku jíme co nejteplejší. Bobkový list a nové koření před podáváním raději vyndáme :)