Kdepak masox :o)
Odmítli byste v tomhle počasí poctivý domácí vývar??? Já tedy ne. Tak jdeme na to. Odměnou za delší přípravu vám bude polévka jako od babičky :o)
Suroviny:
500 g hovězího masa na polévku (přední, žebro, bok, krk,..)
kousek morkové kosti
hlávková kapusta
kousek mrkve, celeru a pórku
2 lžíce estragonu
sůl, pepř, nové koření, bobkový list
česnek podle chuti
V hrnci rozpustíme kousek másla (nebo sádla..) a opečeme na něm morkovou kost. Přidáme nastrouhanou zeleninu mimo kapusty, osolíme, opepříme a chvíli vše dusíme.
Poté zalijeme studenou! vodou a do hrnce vložíme připravené hovězí maso. Směs ochutíme 2 lžícemi sušeného estragonu a přidáme i klasické koření do polévky – bobkový list, nové koření, případně petržel, kmín,..
Polévku vaříme asi 1,5 hodiny na velmi mírném plameni, aby jen lehce probublávala. Po této době sporák vypneme a přidáme na nudličky nakrájenou kapustu a česnek podle chuti.
Promícháme a necháme dojít pod pokličkou ještě asi hodinu.
Konečná úprava: Maso vyndáme a nakrájíme na kostičky. Po této době by se mělo už úplně rozpadat..
Kost vyhodíme :), velké koření vybereme a můžeme jíst.
Neměla jsem bílé talíře, takže jídlo nevypadá tak pěkně, nicméně polévka byla výborná a silná.
A ještě lepší druhý a třetí den.. :-)