Chutná jako od babičky..
Kdy jste naposledy jedli koprovku? Já už před mnoha, mnoha lety.. :) Přitom to byla jedna z mých oblíbených polévek, ale nějak jsem na ni prostě zapomněla..
Pokud jste na tom stejně, zkuste si připomenout tradiční koprovku v tomhle netradičním receptu. Je bez lepku, bez mléka a jednoduše skvělá!
Suroviny pro 2 osoby:
200 g hovězího předního masa
200 g růžičkové kapusty
100 ml kokosového mléka
1 vejce
1 lžíce sušeného kopru
2 lžíce čerstvého/naloženého kopru
2 lžíce strouhaného kokosu
kousek mrkve a petržele
bobkový list, nové koření, sůl, máslo
Do hrnce dáme asi půl litru vody, mrkev, petržel a polévkové koření.
Osolíme, přidáme lžíci sušeného kopru a přivedeme k varu.
a vkládáme jej tentokrát do VROUCÍ vody – okamžitě se zatáhne a podrží si tak šťávu.
Vaříme pod pokličkou na mírném plameni asi hodinu. Po této době zkontrolujeme, kolik vody se vyvařilo: jelikož budeme přidávat kokosové mléko, můžeme část vývaru odebrat a uschovat, aby nebyla polévka moc řídká.
Koření a zeleninu z polévky vyndáme a přidáme jiné suroviny: kokosové mléko, posekaný čerstvý či naložený kopr, lžíci nebo dvě másla a dvě lžíce kokosu. Nebojte se, že by polévka chutnala jako cukroví – kokos zde má pouze zahušťovací funkci a navíc jde v podstatě o kokosovou mouku, která okamžitě přijme chuť jiných surovin. Necháme vařit ještě asi půl hodiny, poté plotnu vypneme a můžeme si nachystat kapustičky..
omyjeme je, očistíme a seřízneme tvrdé konce.
Vložíme je do polévky, zároveň do ní rozklepneme jedno vajíčko a promícháme. Necháme dojít pod pokličkou, kapustičky teplem změknou a vejce krém přirozeně zahustí.
Před podáváním maso nakrájíme..
a polévku napěníme tyčovým mixérem.Je jen na vás, zda si dáte malý talíř..
a nebo přidáte do polévky ještě vajíčko..
Je skvělá tak jako tak!
Pokud jste koprovku stejně jako já dlouho neměli, určitě si ji připravte. Každé sousto vás přenese zpátky do dětských let :-)