Už se z toho pomalu stává tradice - jakmile začne v Česku dýňová sezóna, ze všech stran se najednou hrnou recepty na.. dýňovou polévku. Dýňová polévka tady, dýňová polévka onde, v televizi, v časopise, v novinách, na netu, v Prostřenu, na jednom blogu, na dalším blogu.. :-) I ohraný a profláklý recept se ale dá hodně vylepšit, když do něj zakomponujete ne tak úplně obvyklou ingrerdienci. Já jsem protentokrát využila hutné a smetanové konzistence kešu oříšků a polévku zahustila a zjemnila máslem připraveným právě z nich. Výsledkem je sice opět jen dýňová polévka, ovšem taková, které snad ani není možné odolat..
Suroviny pro 4 osoby:
600 g dýně hokkaido
1 litr hovězího vývaru
250 g másla Nutspread z kešu ořechů
Máme-li doma vývar hotový, máme velkou část práce ušetřenou. Já jsem ho musela připravit pěkně od základů - chce to jen hovězí maso s kostí..
..kořenovou zeleninu a dvě hodinky času :)
Hotový vývar přecedíme a na 10 minut do něj vložíme dýni nakrájenou na kostičky.
Směs poté přemístíme do mixéru, přidáme 200 g másla z kešu ořechů a vše rozmixujeme na hladký hustý krém. Na talíři ozdobíme kopečkem zbylého másla, případně hrtí čerstvých oříšků.
Nutriční informace:
Bez cukru: ANO
Bez lepku: ANO
Bez mléka: ANO
Glykemický index:
Tak schválně, co myslíte - jak je to na tom dýně s glykemickým indexem? Tentorát vás asi překvapím.. Ač je dýně zelenina a ráda bych Vám ji pro její neodolatelnou chuť doporučila všemi deseti, její neomezenou konzumaci vám bohužel rozhodně radit nemůžu. Obsahuje totiž poměrně dost škrobu a pokud ji rozvaříte, její glykemický index bude velmi vysoký. Proto je potřeba nejíst jí velké množství a vždycky ji zkombinovat s tuky a bílkovanami, které tu sacharidovou nálož ztlumí. V tomto receptu je do jídla použito velké množství krému z kešu ořechů, díky kterému je polévka velmi hutná a sytá. Jen si ji zkuste doma připravit - uvidíte, že víc než malý talířek jí určitě nesníte.. :)